Evenimentul Zilei > Monden > Prima femeie din Regat care s-a aventurat în jurul lumii pe două roți. O călătorie nelipsită de incidente
Prima femeie din Regat care s-a aventurat în jurul lumii pe două roți. O călătorie nelipsită de incidente

Prima femeie din Regat care s-a aventurat în jurul lumii pe două roți. O călătorie nelipsită de incidente

În 1982, pe când avea vârsta de doar 23 de ani, britanica Elspeth Beard a decis să pornească, pe două roți, în marea aventură a vieții sale.

„Evenimentul zilei” vine cu o nouă poveste a unui „om cu moto la cap” care nu s-a uitat în urma sa atunci când și-a pornit motocicleta. Este vorba despre Elspeth Beard (61 de ani), prima femeie din Regatul Unit al Marii Britanii, care a hoinărit pe patru continente pe motocicleta sa.

În 1982, vreme în care cei cu spirit de aventură nu aveau GPS-uri sau alte dispozitive deștepte cărora să-i îndrume fără să se piardă, Elspeth Beard a plecat în jurul lumii la vârsta de doar 23 de ani. Pe atunci, britanica studentă la Arhitectură și lucra într-un bar. A reușit să pună niște bani deoparte și și-a pregătit motocicleta de drum, un BMW R60/6, model din 1974. „Înarmată” cu un cort, câteva pături, haine de schimb, dar și piese extra, vehiculul era gata să fie pus pe drumuri noi și necunoscute. Elspeth era deja o motociclistă experimentată, deoarece mai călătorise prin Statele Unite și prin Europa.

Înainte a de pleca, din Londra, britanica a contactat câteva reviste de specialitate din Regat, în încercarea de a-și promova aventura și de a obține ceva sprijin financiar. Însă, în schimb, motociclista a avut parte numai de ironii.


Povestea primei femei care a călătorit solo în jurul lumii, pe motocicletă


Atacuri sexuale, în Asia

Astfel, Elspeth Beard s-a aflat în șa timp de doi ani și jumătate și a parcurs în total peste 56.000 de kilometri prin lume. O lume în care nu a scăpat de incidente. Ea a călătorit prin peisaje neiertătoare și în țări devastate de război, a fost martora unor revolte civile care au forțat-o să falsifice documente. Ba mai mult, Elspeth s-a confruntat cu atacuri sexuale (în Asia de Sud și Est), bande de motocicliști, polițiști corupți, convinși că ea trafica droguri. S-a îmbolnăvit de mai multe ori, fiind la un pas de tragedie, a pierdut multe lucruri personale și a avut parte și de accidente care i-au lăsat pe corp cicatrici permanente. De asemenea, britanica a trăit și povești de dragoste în aventura sa din jurul lumii.

Din Londra a coborât în „Bătrânul Continent” până în Turcia, iar de acolo a intrat în Iran, Pakistan, India, Thailanda, Cambodgia, Malaysia, Indonesia, Australia, Noua Zeelandă, Mexic, Canada, Statele Unite ale Americii și înapoi în Londra.

Așadar, după doi ani și jumătate, timp în care a văzut atâtea locuri și culturi, Elspeth a revenit acasă din călătoria vieții sale, una care a maturizat-o în totalitate. Acasă, revistele „moto” scriau povești despre excursii făcute în Spania, făcute de motocicliști, dar nicidecum nu erau impresionate de povestea unei femei care a călătorit de una singură în jurul lumii.


Femeia care a lăsat biroul dintr-o multinațională pentru a le arăta străinilor frumusețile României, pe motocicletă


Povestea călătoriei lui Elspeth Beard a fost publicată abia în anul 2017, iar volumul ei se intitulează „Lone Rider”. Este una dintre cele mai bune cărți din categoria literatura de călătorie. (FOTO: elspethbeard.com)

Publicat in categoriile: Monden
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: