Prima navetă spaţială care a fost pilotată de o femeie, a fost lansată la 19 iunie 1963, conform englishrussia.com. Cea care a pilotat-o era Valentina Tereshkova, o cetăţeană a Uniunii Sovietice. În momentul lansării, fiica unui simplu tractorist şi a unei muncitoare la o fabrică de textile a rostit o propoziţie celebră: „Hei, cerule, dă-ţi pălăria jos!”

Aleasă din 50 de paraşutiste selecţionate atent de autorităţile sovietice, Valentina Tereshkova devenea singura femeie care a zburat singură în spaţiu, două zile, 22 de ore şi 41 de minute.

Cu toate că existau candidate mai înzestrate fizic şi intelectual decât ea, cea care a fost şi prima femeie din URSS promovată la gradul de general, a fost preferata conducerii sovietice datorită originilor considerate ”sănătoase”.

Mai-marii sovietici au avut ideea trimiterii unei femei în spaţiu după misiunile de succes pe care le avuseseră Yuri Gagarin şi Gherman Titov. La mijloc era şi o uriaşă miză propagandistică în lupta cu occidentalii: URSS putea deveni prima ţară care trimitea o femeie în spaţiu.

Selecţia femeilor care prezentau aptitudini pentru zborul în spaţiu a început în 1961. Candidatele ideale aveau 1, 70 m şi cel mult 70 de kg. Au fost alese paraşutiste, pentru că la întoarcerea din misiune era necesară catapultarea de pe naveta "Vostok".

Planul iniţial presupunea trimiterea în spaţiu a două femei, cu navete diferite, dar ideea a fost abandonată în primăvara anului 1963. A fost trimis un cosmonaut în locul unei femei, astfel că la 14 iulie 1963, Valery Bykovsky era la bordul "Vostok-5" şi petrecea aproape cinci zile în spaţiu.

La dorinţa Valentinei, familia şi apropiaţii nu au ştiut nimic despre rolul său în istorie spaţială a URSS. Riscurile erau prea mari, totul se putea termina tragic, aşa că femeia aleasă a decis să nu îşi încarce psihic apropiaţii. Explicaţia a fost că urmează să execute nişte salturi cu paraşuta, dar mai târziu, mama şi tatăl ei au aflat adevărul la radio.

Misiunea nu a fost ocolită de momente critice. Unul dintre acestea s-a consumat la intrarea în atmosferă, când, din cauza unei erori de programare, ”Vostok-6" se îndepărta de pământ în loc să se apropie. Din fericire, greşeala a fost remediată rapid de cei de la centrul de comandă. Dar emoţiile nu se terminau aici pentru Valentina.

Cea care ocolise Pământul de 48 de ori a avut o aterizare de coşmar. Amorţită din cauza costumului greoi, Valentina s-a încăpăţânat să continue misiunea până în ultima clipă. La catapultare, controlul paraşutei foarte grele a devenit imposibil, astfel că aceasta s-a deschis la doar patru kilometri deasupra solului. Eroina URSS putea ateriza într-un lac, ceea ce i-ar fi fost fatal având în vedere că era epuizată şi nu mai avea energie pentru a se menţine la suprafaţă.

Norocul a fost de partea ei şi a aterizat pe pământ în cele din urmă. Pentru că propaganda nu a fost mulţumită de felul în care se întorsese Valentina, a doua zi aceasta a mai executat un salt cu paraşuta. Totul a ieşit bine a doua oară, dar cea care cucerise spaţiul s-a simţit foarte rău şi a fost dusă la spital. Şi-a revenit rapid şi a continuat să viseze că se va întoarce acolo unde nu există limite.

La un moment dat, Valentina a fost dispusă să plece pe Marte, chiar dacă exista posibilitatea unui zbor fără posibilitate de întoarcere. Atât de mare era dragostea ei pentru zborul în spaţiu.

Alte GALERII FOTO care CONŢIN IMAGINI UIMITOARE din toată lumea

RUŞII SUNT ZURLIII PLANETEI. Ceea ce SE ÎNTÂMPLĂ PE STRĂZILE LOR depăşeşte chiar şi LIMITA FANTASTICULUI l Foto galerie