Prima "fabrică" de sânge

Criza sângelui, asociată numărului scăzut de donatori, ar putea fi rezolvată de o echipă din Marea Britanie, care pregăteşte producţii nelimitate de sânge artificial.

Specialiştii promit cantităţi nelimitate de sânge, care vor fi produse cu ajutorul celulelor stem embrionice. Prima astfel de transfuzie va avea loc peste trei ani.

Ţinta este identificarea embrionilor rezultaţi de la fertilizarea in-vitro care sunt programaţi genetic să dezvolte grupa sanguină 0 (donator universal). Grupa este destul de rară. Doar 7% dintre locuitorii Globului au această calitate, dar puţini dintre aceştia aleg să doneze.

Tehnic, celulele stem pot fi reproduse la infinit în laborator. Britanicii susţin că, la capătul costisitorului proiect, vor putea oferi sânge tuturor soldaţilor răniţi pe câmpurile de luptă sau numeroaselor victime ale accidentelor de circulaţie.

Programul a fost interzis în SUA

Celulele stem embrionice sunt cele mai puternice de acest gen. Ele au potenţialul de a da naştere oricărui tip de ţesut, respectiv orice organ. Proiectul derulat în Europa îşi propune stimularea acestor celule şi dezvoltarea lor în celule roşii mature, purtătoare de oxigen.

Marele avantaj ar sângelui sintetic este imposibilitatea de a fi purtator de virusuri ca HIV sau cei hepatici.

Un program asemănător a fost derulat, anul trecut, în Statele Unite ale Americii. Aceasta a fost întrerupt după o decizie a administraţiei Bush, care a interzis studiile pe celule stem, deşi compania Advanced Cell Technologys promisese rezolvare problemei transfuziilor sanguine.  Totuşi, noul preşedinte american, Barack Obama, s-a declarat un susţinător al acestor cercetări.