Evenimentul Zilei > EVZ Special > Prima EXPEDIŢIE prin Poarta Iadului din Kazahstan. Marturii uimitoare | FOTO
Prima EXPEDIŢIE prin Poarta Iadului din Kazahstan. Marturii uimitoare | FOTO

Prima EXPEDIŢIE prin Poarta Iadului din Kazahstan. Marturii uimitoare | FOTO

Craterul Darvaza, din Turkmenistan, cunoscut sub numele de "Poarta Iadului", fascinează, de mai bine de patru decenii, oamenii de știință și exploratorii din lumea întreagă. Unul dintre aceștia, vânătorul de furtuni și exploratorul George Kourounis și-a riscat viața pentru a fi prima persoană care coboară în craterul care arde de peste 40 de ani.

Expediția sa, finanțată parțial de prestigioasa revistă National Geographic, a avut loc în noiembrie anul trecut, dar aventurile lui Kourounis au devenit cunoscute abia ieri, după ce postul TV omonim a transmis un episod dedicat expediției.

George Kourounis a colectat mostre de sol, sperând că analizele ulterioare vor arăta dacă vreo formă de viață ar putea supraviețui în asemenea condiții dure, în craterul Darvaza sau în locuri similare din Univers.

"Pregătirile pentru expediție au durat un an și jumătate. Am făcut numeroase antrenamente în defileul unui râu, multe dintre ele purtând echipamentul complet, realizat la comandă, din Kevlar, singurul material care nu s-ar fi topit din cauza temperaturilor extrem de mari din crater. Când ajungi acolo pentru prima dată, parcă ai vedea o scenă SF. Deșertul vast ți se întinde la picioare și, undeva, vezi gaura asta arzând… Căldura pe care o emană e înfiorătoare. Aerul de deasupra tremură, iar când bate vântul dinspre crater, simți cu te lovește căldura în față, nici nu-ți poți ține ochii deschiși. Când ajungi pe margine, îți vine să-ți protejezi fața cu mâinile și te întrebi dacă nu cumva te-ai băgat în ceva mult prea periculos", povestește exploratorul George Kourounis.