Evenimentul Zilei > Social > Prima companie aeriană care scoate masca. S-a eliminat obligativitatea
Prima companie aeriană care scoate masca. S-a eliminat obligativitatea

Prima companie aeriană care scoate masca. S-a eliminat obligativitatea

Pasagerii care călătoresc cu compania Scandinavian Airlines, între Suedia, Norvegia și Danemarca, nu vor mai fi obligați să poarte mască sanitară pe durata zborului.

„Datorită deschiderii societăților și recomandărilor generale din partea autorităților din Scandinavia, începând cu 18 octombrie 2021 SAS elimină obligativitatea purtării măștilor pe durata zborurilor în interiorul Scandinaviei”, a transmis compania aeriană într-un comunicat.

Scandinavian Airlines este cea mai mare companie aeriană care elimină măsurile de siguranță sanitară pentru toți pasagerii. Companiile aeriene din întreaga lume au impus purtarea măștilor la bordul aeronavelor în primele luni ale pandemiei.

Qatar Airways a început să testeze eliminarea restricțiilor în vara anului trecut. În iulie 2020, masca era opțională pentru pasagerii de la business class. Acum, compania le impune din nou tuturor călătorilor să poarte masca de protecție, notează stirileprotv.ro.

Majoritatea companiilor aeriene interzic măștile simple din stofă, insistând asupra măștilor de calitate superioară

Marea majoritate a companiilor aeriene au limitat utilizarea măștilor, interzicând măștile simple din stofă și insistând asupra măștilor de calitate superioară, medicale, care sunt mai eficiente pentru a preveni răspândirea virusului. Călătorii trebuie să poarte o mască chirurgicală sau alte măști care îndeplinesc criteriile FFP2 sau N95 pentru filtrarea aerosolilor.

Finnair este cea mai recentă companie aeriană care a interzis masca de pânză, noul standard fiind o mască N95 fără valve. „Siguranța clienților și a angajaților noștri este prioritatea noastră”, a declarat compania aeriană finlandeză. „Măștile din țesături sunt mai puțin eficiente în protejarea față de infecție decât măștile chirurgicale. Acceptăm măștile chirurgicale, măștile respiratorii FFP2 sau FFP3 fără supapă sau alte măști fără supape cu același standard (N95).”

Compania aeriană nu mai solicită pasagerilor să prezinte certificatele înainte de a urca în aeronave pentru zborurile spre Finlanda, în urma deciziei țării de a se redeschide călătorilor complet vaccinați din întreaga Europă.

Atât în timpul zborurilor, cât și în saloanele aeroporturilor, nu mai sunt permise măștile din țesături – pe care unele companii aeriene le clasifică acum drept „măști de zi cu zi”.