Daniel Horodniceanu susține că legăturile dintre suspecți și polițiști, precum și campaniile de presă, sunt dăunătoare combaterii crimei organizate.
Procurorul Daniel Horodniceanu, propunerea Ministrului Justiției pentru șefia DIICOT, susține în planul de conducere a instituției că o vulnerabilitate a Direcției este interesul interlopilor locali de a „recruta” magistrați și polițiști. Acest neajuns este completat de scurgerile de informații din dosare, de lipsa de protecție fizică a procurorilor și de „campaniile de presă care au indus o presiune psihologică asupra procurorilor”.
Într-adevăr, în ultimul timp, DNA a trebuit să intervină în mai multe cazuri și a cerut arestarea unor procurori acuzați de legături „nepotrivite” cu interlopii locali. Este cazul lui Cristian Hristescu, fostul șef al Parchetului Tribunalului din Slobozia, acuzat că sprijinit gruparea interlopului „Vivi” Dinescu, din Ialomiţa, un cunoscut cămătar în județul Ialomița.
Favorizarea infractorilor
Fostul prim-procuror din Bihor, Vasile Popa, a fost trimis în judecată sub acuzațiile de şantaj, mită, abuz, distrugere de înscrisuri și favorizarea infractorilor. Magistratul a ajuns să-i ceară afaceristului periodic diverse sume, dar şi alte beneficii, inclusiv plata unor deplasări. Totul pentru a „îngropa” un dosar de evaziune fiscală.
Un alt caz de procuror corupt de interlopi locali este cel al fostului șef al IPJ Giurgiu, Nicolae Dobrin. El a fost destituit în urma morţii baschetbalistului american Chauncey Hardy, pe 9 octombrie 2011, în urma unei agresiuni petrecute într-un local din Giurgiu. În prezent, Daniel Horodniceanu este șeful DIICOT Iași.