Ambasadele României în străinătate unde au fost amenajate cele mai multe secţii de votare pentru alegerea preşedintelui ţării le reaminteşte alegătorilor, prin postări pe paginile lor de Facebook, că au fost înfiinţate multe secţii de votare noi şi îi îndeamnă să consulte harta interactivă pentru a vedea care este cel mai apropiat loc unde pot vota.
Cele mai multe secţii de votare sunt în Spania - 143. Conform unei postări a Ambasadei României la Madrid, care citează statisticile puse la dispoziţie de autorităţile spaniole, 880.000 de cetăţeni români din Spania au vârsta de peste 18 ani. Până duminică la ora locală 14:00 (15:00 ora României), în Spania îşi exercitaseră dreptul de vot peste 63.500 de alegători, la urne şi prin corespondenţă.
În Italia, a doua ţară cu cele mai multe secţii de votare înfiinţate - 142 - până la aceeaşi oră locală au votat aproape 93.000 de alegători, la urne şi prin corespondenţă.
În Regatul Unit, Ambasada României semnalează pe Facebook că este ''uşor aglomerat'' la cele două secţii electorale din Stratford, Londra. Până la ora locală 13:00 (15:00 ora României), la cele 72 de secţii de votare deschise în regat s-au prezentat la urne peste 79.000 de alegători, iar peste 400 au votat prin corespondenţă.
În total, până la 15:00 ora României, în străinătate şi-au exercitat dreptul de vot peste 471.000 de alegători la cele 835 de secţii amenjate în străinătate, iar peste 25.000 au votat prin corespondenţă, conform platformei online a Biroului Electoral Central.
Cu excepţia secţiilor de votare din Asia, unde procesul electoral s-a încheiat la orele locale 21:00, cetăţenii români din străinătate pot în continuare să îşi exercite dreptul de vot la acest scrutin duminică, în a treia zi de vot, în intervalul 07:00-21:00 (ore locale), cu posibilitate de prelungire dacă la ora închiderii la sediul secţiilor se vor afla alegători.
Cetăţenii români care votează în străinătate pot accesa harta interactivă a secţiilor de votare pe site-ul oficial al MAE: http://www.mae.ro/maps/4083.
Dreptul de vot poate fi exercitat de cetăţenii români care au vârsta de cel puţin 18 ani, dacă această vârstă a fost împlinită până în ziua alegerilor inclusiv, la oricare din secţiile organizate în afara ţării, pe baza unui document de identitate valabil în ziua votării.