Pandemia provocată de virusul SARS-Cov-2 a schimbat complet lumea în ultimii doi ani. Restricțiile ne-au făcut să petrecem mai mult timp în propriile locuințe, iar distanțarea socială ne-a determinat să ținem la distanță prietenii, să fim mai reci. Varianta Omicron este ultima descoperită și ea pare să anunță finalul pandemiei, fiind vorba despre o infectare mai ușoară. Totuși, ce urmează după Omicron?
COVID-19 a avut mai multe variante de-a lungului timpului. Alpha, Beta, Gamma, Delta și Omicron, fiecare mai contagioasă sau mai gravă. Ultima variantă părea să ne aducă finalul pandemiei și speram să revenim la normalitate cât mai curând, însă specialiștii fac previziuni tulburătoare. Omicron nu va fi ultima variantă a virusului SARS-Cov-2.
Au trecut deja doi ani de când pandemia a pus stăpânire pe întreaga lume. Am avut până în prezent parte de cinci variante ale virusului, însă acesta pare mult mai puternic decât la început. Experții în sănătate susțin că evoluția coronavirusului nu se va opri aici. Vor urma și alte variante, mult mai problematice.
Alpha, Beta, Gamma și Delta au fost primele variante descoperite, ele fiind detectate încă din 2020 în mai multe state ale lumii. Ultima descoperită este varianta Omicron, care și-a făcut apariția în Africa de Sud, în 2021. Această nouă tulpină are o formă de infectare mult mai ușoară în comparație cu celelalte patru, însă specialiștii avertizează că ea nu va fi ultima.
Experții în sănătate au analizat situația și evoluția coronavirusul de până acum, așa că ne prezintă patru scenarii cu privire la evoluția virusul SARS-Cov-2. Unele scenarii publicate în revista Nature sunt optimiste, însă altele au îngrozit până și medicii.
Evoluția COVID-19. Ce urmează după Omicron?
Scenariu 1
Prima previziune cu privire la evoluția virusul SARS-Cov-2 este una optimistă. În viitorul apropiat, termenul de pandemie ar putea dispărea, iar tulpina ar urma tiparul rujeolei. Virusul va circula în continuare, însă infectarea sau vaccinarea ne oferă o protecție pe viață. Deși acest scenariu pare cel mai bun pentru omenire, totuși specialiștii în sănătate susțin că este puțin probabil ca el să se adeverească.
Scenariu 2
Coronavirusul va urma tiparul virusului sincițial respirator (RSV). Acesta determină o infecție respiratorie comună, din păcate extrem de contagioasă. Oamenii se vor infecta în primii doi ani de viață și este principala cauză pentru care sugarii sunt spitalizați. Totuși, majoritatea cazurilor de infectare în copilărie va prezenta o formă ușoară.
Scenariu 3
O altă previziune a experților în sănătate plasează COVID-19 în tiparul gripei de tip A, virus care provoacă epidemii de gripă anual, în întreaga lume. Din cauza răspândirii rapide, e posibil ca noi și noi variante să "fenteze" imunitatea dobândită în urma infectării cu tulpinile anterioare. Virusul SARS-Cov-2 se va transforma într-o epidemie sezonieră, răspândită în rândul persoanelor adulte. Este posibil să apară și forme grave ale infectării. Vaccinurile împotriva gripei reduc, din fericire, severitate bolii.
Scenariu 4
În cazul în care virusul va evolua și va ataca mai mult sistemul imunitar, este posibil ca acesta să urme tiparul gripei de tip B. Acesta apare, în principal, în rândul copiilor, aceștia având un sistem imunitar mai slab decât adulții.
Reprezentanții OMS susțin că nu pot face precizări exacte cu privire la evoluția virusul SARS-Cov-2. Nu există garanții că următoarele variante vor fi mai mult sau mai puțin severe. Se formează teorii în jurul acestei teze, însă nu știe nimeni cum va evolua coronavirusul.