Evenimentul Zilei > Social > Prețurile la energie explodează, iar președintele Consiliului Concurenței le spune oamenilor să se îmbrace mai gros la iarnă
Prețurile la energie explodează, iar președintele Consiliului Concurenței le spune oamenilor să se îmbrace mai gros la iarnă

Prețurile la energie explodează, iar președintele Consiliului Concurenței le spune oamenilor să se îmbrace mai gros la iarnă

Prețurile la energie sunt din ce în ce mai mari și așa vor rămâne pentru o bună perioadă de timp. Președintele Consiliului Concurenței a transmis că singura soluție e ca oamenii să pună încă un palton pe ei și să învețe să se adapteze.

Bogdan Chiriţoiu, președintele Consiliului Concurenței, a transmis insituția de care se ocupă a făcut tot ce a putut pentru populație, iar sfatul lui pentru cetățeni a fost învețe se îmbrace mai gros dacă nu pot plătească facturile la energie. Acesta a declarat, miercuri, prețurile vor rămâne ridicate, astfel că oamenii trebuie își izoleze bine casele și se îmbrace corespunzător temperaturii.

Va trebui să învăţăm să trăim cu preţuri mari la energie”

Aceasta, să-i împingă pe consumatori să fie mai atenţi cu consumul de energie, să cumpere echipamente cu consum mic, să-şi izoleze bine casele. Noi, România, nu putem influenţa preţul din piaţa europeană, dar putem lua măsuri pentru a reduce impactul negativ al acestor creşteri de preţuri, prin subvenţionarea consumului celor mai săraci, vulnerabili dintre noi. Când vine ploaia, nu o poţi opri, dar poţi să deschizi umbrela”, a adăugat Chiriţoiu.

„Am sancţionat cu amenzi totale de 10 milioane de euro distribuitorii de gaze E.ON, Engie, Premier Energy, Ottogaz, pentru comportamente incorecte faţă de consumatori. Toţi au recunoscut încălcarea legii şi au plătit amenda. Pe piaţa de electricitate am impus CEZ proceduri corecte pentru debranşări, Enel pentru conectări la reţea, iar companiei Hidroelectrica i-am impus să vândă cantităţi mai mari pe bursa de energie pentru a nu crea artificial penurie.

Am identificat clauze abuzive în unele contracte de furnizare şi am sesizat Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) şi ANRE. ANPC chiar a aplicat sancţiuni Engie, care au fost confirmate de instanţa de fond. Vom continua monitorizarea şi, unde se impune, sancţiunile. Nu toate comportamentele incorecte faţă de consumatori sunt de competenţa noastră. De aceea colaborăm cu ANRE şi ANPC”, a completat Chiriţoiu.

Oamenii fac cu greu față sumei pe care trebuie o plătească la energie

La gaze nu cred că preţurile vor rămâne atât de mari pe timp mai lung. Iarna aceasta vor fi scumpe, dar de la primăvară este posibil preţul să scadă. fi pus în funcţiune şi gazoductul Nord Stream ÎI, care aduce mai multe gaze în Europa din Rusia. Ruşîi au interesul să vândă aceste gaze, cererea nu cred că creşte şi, în plus, Europa importă şi gaze naturale lichefiate”, a arătat Bogdan Chiriţoiu.

Piaţa de electricitate din România a fost liberalizată la 1 ianuarie 2021, iar cea de gaze la 1 iulie 2020.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: