Prețul petrolului a continuat să crească din nou, după ce Moscova a emis o interdicție temporară asupra exporturilor de combustibil. Românii vor resimți și mai puternic efectul la pompă deoarece prețurile la carburanți vor crește.
Prețul petrolului ar putea să fie o mare problemă pentru toamna și iarna aceasta. Impactul asupra prețului combustibilului va avea derivate spre zona alimentară și medicală. De asemenea, creștere aproape neîntreruptă a prețurilor petrolului în ultimele luni continuă să alimenteze inflația în SUA și UE.
Contractele futures pentru petrolul Brent au urcat cu 71 de cenți, sau 0,76%, până la 93,98 dolari pe baril. După ce anterior scăzuse cu trei cenți. Contractele futures pentru țițeiul american West Texas Intermediate și-au extins câștigurile pentru a doua ședință. Tranzacționându-se la 90,63 dolari pe baril, în creștere cu 60 de cenți, sau 0,67%.
Ce influențează prețul final al carburanților la pompă:
Prețul petrolului, în primul rând afectează accizele și taxele. Singurele lucruri pe care companiile le pot controla sunt rafinarea, costurile de transport și desfacerea.
Ce înseamnă politica moderată de prețuri la pompă: Aceste fluctuații ale petrolului sunt urmările companiilor care rafinează și apoi vând la pompă, le urmăresc, dar prețul la pompă nu urcă imediat. Asta înseamnă că prețul petrolului, atunci când crește, nu se va resimții imediat la pompă. Același lucru se întâmplă și când prețul petrolului scade.
România, Polonia și Bulgaria, atât la benzină cât și la motorină, sunt țările cu cele mai scăzute prețuri la pompă. Dacă petrolul va trece de 100 de dolari, ne vom confrunta cu prețuri de 8,5 lei, 9 lei.
Sursa foto: Pixabay
Anunțul făcut de Moscova săptămâna trecută, prin care a interzis temporar exporturile de benzină și motorină către majoritatea țărilor, a avut un efect puternic asupra așteptărilor de pe piață.
Petrolul ar putea atinge 100 de dolari pe baril
Analiștii consideră că petrolul ar putea atinge 100 de dolari pe baril, pentru prima dată în ultimele 13 luni. Rusia este unul dintre cei mai mari furnizori de motorină din lume, prin urmare, anunțul a venit odată cu o creștere a prețurilor la motorină în Europa și a alimentat îngrijorările legate de oferta scăzută, în special pentru motorina de încălzire, un derivat al motorinei, în timp ce emisfera nordică se îndreaptă spre iarnă.
Câștigurile ar putea fi de scurtă durată, avertizează unii analiști. Sushant Gupta, director de cercetare la Wood Mackenzie, a declarat că „există toate semnele că vedem 100 de dolari pe baril în trimestrul patru”, dar a avertizat că fragilitatea economică globală și scăderea cererii sezoniere în primul trimestru ar face ca acest lucru nesustenabil pe termen lung.
Într-un raport de vineri, analiștii ING au semnalat că piața petrolului „se află în teritoriu supracumpărat de ceva timp, sfidând aşteptările unei corecţii”.