Locuitorii satelor din preajma Hunedoarei revin la sobele de teracota ori la centralele pe lemne dupa ce, mai bine de un deceniu, au cerut sa li se introduca gazul metan.
Dintre cele sase sate de langa Hunedoara, doar in Buituri exista o retea de gaz metan inainte de ’89. Primaria Hunedoara a convins fosta societate Distrigaz (acum E-ON Gaz) sa extinda reteaua si-n Pestis abia prin 1996. In Hasdat, gazul metan a ajuns prin 1998, iar in Zlasti si Bos, doar in 2003.
In Racastie s-a realizat cu greu o aductiune de gaz in decembrie 2004, dupa ce lucrarea inceputa fusese lasata balta de firma care castigase initial licitatia. Pana sa se realizeze insa aductiunea, preturile la gaz incepusera deja sa creasca, asa ca in Racastie, spre deosebire de celelalte sate, mai putin de jumatate dintre proprietarii de locuinte si-au facut bransamente.
Facturi mari
Pretul stabilit de E-ON Gaz pentru abonatii cu un consum anual de pana la 2.400 mc este de 906,81 lei pe 1.000 mc. Din totalul de 210 case existente in Racastie, doar 60 sunt conectate la reteaua de gaz menat. Cei care au o centrala termica pe gaz pot fi insa numarati pe degete. Alexandru Gherghely pare sa fie singurul care foloseste centrala termica pe gaz non-stop.
Omul a reusit insa sa-si traga si apa curenta in casa si spune ca pentru el e foarte avantajos: „Nu mai pierzi timp cu taiat lemne, adus in casa, facut curatenie, ca lemnele fac si mizerie... Noi platim undeva in jur de 400 de lei gazul, intr-o luna de iarna, dar avem si apa calda la discretie. Vecinii... asa sunt ei... conservatori. Prefera incalzirea pe lemne, desi nu prea inteleg de ce”.
Tiberiu Dan are insa un raspuns: cu toate ca si-a izolat termic casa, iarna trecuta tot a platit intre 800 si 1.200 de lei pe luna pentru gazul metan. In iarna asta si-a pus in functiune, pe langa centrala pe gaz, si o centrala pe lemne: „Centrala pe gaz o folosim doar cand vrem apa calda. Cand e vorba de caldura, tot centrala pe lemne e baza. Aproape toata lumea din Racastie se incalzeste cu lemne, pentru ca sunt multi cei care au padure. Noi avem, de exemplu, zece hectare de padure si ce sa faci cu lemnele? Chiar si cei care au centrale pe gaz, tot pe lemne se bazeaza. Gazul metan e din ce in ce mai scump, asa ca e doar solutie alternativa”.
Asemanare
Doar ca supliment
Si in Zlasti, situatia este asemanatoare. Lumea are acum gaz metan, insa caldura vine din bucata de padure pe care o are fiecare. „Noi venim aici mai mult in week-end. Facem focul in sobele cu lemne si, ca sa se incalzeasca mai repede casa, dam drumul si la centrala cu gaz metan. Apoi, ramanem la sobele cu lemne, iar centrala pe gaz mai intra-n functiune asa, ca supliment, cand e nevoie de apa calda, de exemplu”, explica Dan Costineanu.