Evenimentul Zilei > Economie > Prețul la carne va exploda în Europa. România va fi direct afectată
Prețul la carne va exploda în Europa. România va fi direct afectată

Prețul la carne va exploda în Europa. România va fi direct afectată

Carnea de porc se va scumpi considerabil, în următoarea perioadă, în Europa, iar acest lucru se va reflecta și în prețurile practicate în țara noastră. Aceasta deoarece în România producția este deficitară ca urmare a episoadelor de pestă porcină care au redus efectivele de animale.

Preţul la carne de porc va creşte în Europa cu aproximativ 25% în următorii ani, din cauza cererii de pe piaţa chineză. România va fi afectată direct, în contextul în care producția de carne de porc este deficitară.

Avertismentul vine din partea preşedintelui secţiei de Zootehnie a Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice (ASAS), Ilie Van, în timpul unei dezbateri despre agricultura românească.

China va fi, între 2020 şi 2024 – 2025, o mare importatoare de carne de porc. China, care produce cea mai mare cantitate de carne din lume, circa 50 de milioane de tone, din cauza pestei porcine africane şi-a redus producţia până la circa 35 de milioane de tone şi va importa 7-8 milioane de tone. Iar Europa va fi, bineînţeles, principala furnizoare de carne de porc pentru China. Fiind principala furnizoare, se estimează că în Uniunea Europeană preţurile la carnea de porc vor creşte cu circa 25%”, a declarat Ilie Van.

România trebuie să-și asigure 90% din necesarul de carne

Potrivit spuselor sale, crescătorii de animale din România vor trebui să caute soluții pentru că o ţară trebuie să îşi asigure aproximativ 90% din consumul de carne din producţia proprie.

„Cine nu produce la un grad de auto-suficienţă, măcar de 90%, nu poate să se hrănească, asta trebuie să fie clar. (…) În 2020, 90% din consumul de carne al consumatorului român a fost de porc şi de pasăre, iar 10% de bovine şi ovine. Dacă bovinele şi ovinele le putem valorifica mai bine pe piaţa externă, atunci creşterea porcului şi a păsărilor trebuie să fie cu destinaţie pentru piaţa internă, să ne asigurăm auto-consumul, auto-suficienţa, la un nivel la care să nu ne fie teamă”, a menţionat Ilie Van.

Scumpiri în lanț la alimente

Aceste avertismente vin în contextul în care prețul la alimente au ajuns la cel mai înalt nivel din ultimii 10 ani. Prețurile alimentelor au crescut deoarece, conform datelor furnizate de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură, s-au scumpit materiile prime.

Astfel, preţul cerealelor a crescut cel mai mult, cu 36,6% faţă de luna mai a anului trecut. Prețul porumbului aproape s-a dublat în acest interval. Uleiurile vegetale s-au scumpit cu aproape 8 procente, iar preţul zahărului s-a majorat cu ridicat cu 6,8%. Carnea şi laptele au înregistrat, de asemenea, creşteri de preţ cu 2,2, respectiv 1,8 la sută.

Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: