Evenimentul Zilei > Economie > Prețul gazelor naturale a luat-o razna. Scumpiri cu 60% în două zile. Experții nu găsesc nici o explicație
Prețul gazelor naturale a luat-o razna. Scumpiri cu 60% în două zile. Experții nu găsesc nici o explicație

Prețul gazelor naturale a luat-o razna. Scumpiri cu 60% în două zile. Experții nu găsesc nici o explicație

Cotațiile la gaze naturale nu par să-și domolească creșterea, atingând noi valori record pe piața de referință din Europa.

În ultimele două zile, prețul gazelor naturale a cunoscut o creștere de 60%, iar impactul majorării costurilor la energie s-a răsfrânt și asupra pieţelor de acţiuni şi obligaţiuni. În acest context, oficialii UE au tras un semnal de alarmă și pregătesc măsuri pentru a menține echilibrul pe piață.

La hub-ul TTF (Title Transfer Facility) din Olanda cotaţiile pentru gazele naturale cu livrare în luna următoare au crescut miercuri cu până la 40%. Este un nivel record de 162,12 euro pentru 1 MWh, după ce marţi au încheiat şedinţa cu o creştere de 20%.

„Creşterea actuală a preţurilor energiei în Europa este cu adevărat unică. Niciodată până acum preţurile nu au crescut atât de mult şi atât de repede”, au reacţionat analiştii de la Société Générale.

Potrivit unui alt expert, Tom Marzec-Manser, analist la ICIS, o asemenea majorare atât de rapidă este nejustificată. „Este aproape imposibil să justifici de ce se mişcă atât de rapid şi atât de sus”, a spus Tom Marzec-Manser, analist la ICIS.

Statele europene cer măsuri de protecție

Mai multe state europene, inclusiv Franţa şi Spania, au cerut Uniunii Europene să ia măsuri urgente pentru a limita impactul creşterii explozive a preţului gazelor asupra gospodăriilor. În acest context, comisarul european pentru energie, Kadri Simson, a promis că până la finele acestui an va prezenta un plan de reformare a pieţei gazelor.

„Şocul preţurilor nu poate fi subestimat. Afectează cetăţenii noştri, în special gospodăriile vulnerabile, slăbeşte competitivitatea şi se adaugă presiunilor inflaţioniste”, a spus Kadri Simson, la o dezbatere organizată de Parlamentul European.

Europa concurează cu Asia la livrările de gaze naturale

Între timp, Europa concurează cu Asia pentru livrările de gaze naturale lichefiate (GNL). În ciuda creșterilor de prețuri din Europa, importatorii asiatici sunt dispuși să plătească plătească o primă peste prețul gazelor, din Olanda.

Aceștia sunt interesați să-și asigure aprovizionarea pentru iarnă cu gaze naturale. În aceste condiții, având în vedere concurența, Europa va avea dificultăţi în a-şi asigura livrările suplimentare de GNL de care are nevoie.

„Ne confruntăm cu o situaţie excepţională. Piaţa mondială a gazelor nu a fost niciodată într-o situaţie în care Asia şi Europa au fost obligate să concureze pentru fiecare cargo de GNL disponibil, deoarece se presupunea că Europa va beneficia de o aprovizionare confortabilă prin gazoducte”, au precizat analiştii de la firma de consultanţă Engie EnergyScan.