Evenimentul Zilei > Social > Prețul căldurii va exploda în această iarnă. Ce soluții are Nicușor Dan, primarul general al Capitalei
Prețul căldurii va exploda în această iarnă. Ce soluții are Nicușor Dan, primarul general al Capitalei

Prețul căldurii va exploda în această iarnă. Ce soluții are Nicușor Dan, primarul general al Capitalei

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, nu pare afectat de scumpirile din ultima perioadă, argumentând că soția lui se ocupă de facturi.

Nicușor Dan a declarat că urmează să aibă loc discuții legat de prețul căldurii în această iarnă și că, momentan, nu are date în acest sens.

Întrebat, luni, dacă a primit o factură mai mare la gaze sau la energia electrică, Nicușor Dan a răspuns: „Personal, de ce se întâmplă, în familia mea se ocupă soția”. El a adăugat însă că este „o întrebare foarte serioasă” în ceea ce privește prețul căldurii în iarna aceasta.

„Urmează să vedem, este din nou un întreg ciclu, gazul care vine la Romgaz, negocierea între Romgaz și ELCEN, prețul gigacaloriei pe care urmează să îl fixeze ANRE, și o eventuală hotărâre de guvern pentru consumatorii vulnerabili.

Toate astea sunt discuții pe care urmează să le avem, nu am date”, a afirmat primarul general.

Nicuşor Dan a mai spus luni că Municipalitatea nu are în prezent bani pentru preluarea ELCEN de către Termoenergetica, dar a menţionat că Primăria doreşte să îi fie extinsă limita de îndatorare, pentru a putea achita prima tranşă.

Municipalitatea forțează preluarea ELCEN

Precizările au fost făcute în contextul în care miercuri Consiliul General al Capitalei urmează să dezbată un proiect de hotărâre privind aprobarea acţiunilor necesare în vederea realizării sistemului de alimentare centralizată cu energie termică (SACET) prin transferul de activitate de la ELCEN S.A. la Compania Municipală Termoenergetica Bucureşti S.A.

„Nu există banii aceştia acum şi nu vor exista dacă Guvernul nu ne ajută. Nu cerem bani de la Guvern. Cerem numai să ne extindă limita de îndatorare, pentru că Bucureştiul, spre deosebire de capitalele europene, este un oraş foarte-foarte puţin îndatorat. Deci, banii aceştia nu există acum. Sperăm ca guvernul să înţeleagă problema şi să ne ajute ca să avem nişte bani cu care să plătim prima tranşă”, a arătat Nicuşor Dan, într-o declaraţie acordată presei.

Primarul general a menţionat că hotărârea privind preluarea ELCEN a fost introdusă pe ordinea de zi a următoarei şedinţe a CGMB, deoarece de această hotărâre „depinde verificarea pe care urmează să o facă” Consiliul Concurenţei.

„Imediat cei noi dăm hotărârea în Consiliul General, întreg dosarul se poate duce la Consiliul Concurenţei, care trebuie să se pronunţe dacă e concurenţial sau neconcurenţial ca ELCEN să fuzioneze cu Termoenergetica şi în felul acesta putem să sperăm că încheiem tot procesul până la 31 decembrie. Dacă nu încheiem procesul până la 31 decembrie, nu vom putea să facem nimic în acele prime luni din 2022, până când bugetul local este aprobat. Ceea ce înseamnă că bugetul naţional trebuie să fie aprobat, trebuie să facem noi evaluarea, trebuie să facem dezbaterea publică”, a spus Nicuşor Dan.

Primarul general a menţionat că preţul de achiziţie pentru ELCEN a fost evaluat la 1,075 miliarde lei.

 

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: