Procurorul general al României: "Presiunile politice rămân o amintire"

Politicienii şi bogaţii naţiei nu mai au tupeu să intervină în anchetele procurorilor. Oamenii încep să aibă încredere în justiţie.

Anul trecut se aflau în cercetare, în România 1,7 milioane de dosare penale, cel mai mare volum de activitate din istoria Parchetului General. Procurorul general Laura Kövesi a arătat, ieri, în cadrul şedinţei de bilanţ a Ministerului Public, că viteza de reacţie şi creşterea transparenţei în ceea ce fac procurorii au condus la creşterea numărului de persoane care prind încredere în sistem şi denunţă fapte grave. Ultimul caz de acest gen s-a soldat cu arestarea judecătoarei Maria David de la instanţa supremă, denunţată că a luat mită, în urmă cu doi ani, suma de 200.000 de euro. Minciuni interesate

În legătură cu acuzele potrivit cărora procurorii fac dosare politice, Kövesi a arătat că procentul de 2% de achitări arată că se minte deliberat în această chestiune: "Deşi am fost acuzaţi că facem dosare politice, soluţiile instanţelor de judecată au demonstrat că dosarele s-au bazat pe probe, nu pe infracţiuni inventate". Politicienii nu mai sună

În calitate de invitat, preşe­dintele Traian Băsescu a arătat că, în urmă cu ceva ani, nimeni nu concepea "că cineva se poate atinge de politicieni sau oameni cu bani. Iată că activitatea procurorilor a demonstrat că s-a putut. Infractorii nu mai pot dormi liniştiţi. Aţi deprins gustul libertăţii de a fi procuror sau judecător. Nu văd ce om politic ar mai gândi, astăzi, că poate pune mâna pe telefon să sune un procuror sau judecător", a declarat Băsescu.

Ideea a fost continuată de Kövesi care a punctat că Ministerul Public a devenit o instituţie curajoasă, "pentru că am atins, prin anchetele noastre, zone care păreau intangibile şi am anchetat persoane care păreau că sunt imune în faţa legii".

Averile ilicite, în pericol

O altă temă dezbătută în cadrul bilanţului a fost aceea a averilor dobândite ilicit. Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a cerut procurorilor şefi din toată ţara să confişte toată averea infractorilor, făcând promisiunea că legea va fi votată în curând. "Luaţi-le tot. Luaţi-le tot, pentru că şi ei încearcă să ne ia tot. De aceea trebuie să combatem evaziunea fiscală şi mă bucur că este una dintre priorităţile Ministerului Public", a punctat Predoiu.

SRI livrează informaţii

În lupta împotriva corupţiei s-a lansat şi Serviciul Român de Informaţii (SRI). Şeful acestei structuri, George Maior, a precizat, în cadrul aceleiaşi reuniuni, că a transmis procurorilor, în 2011, aproape 1.400 de sesizări privind fapte de corupţie sau de evaziune fiscală, în condiţiile în care, la preluarea mandatului, aces­tea lipseau cu desăvârşire.

STATISTICI

Datele Parchetului

Potrivit datelor de la bilanţul de ieri, în 2011 au fost trimise în judecată peste 1.100 de persoane pentru fapte de corupţie, dublu faţă de anul 2006. Anul trecut au fost condamnate peste 300 de persoane în cauzele DNA, numărul fiind dublu faţă de 2010. DIICOT a înregistrat, în 2011, un număr de 16.000 de dosare. În acelaşi an au fost condamnaţi definitiv peste 1.700 de indivizi, pedepsele date fiind exemplare: 25 sau 30 de ani de închisoare sau detenţie pe viaţă. În acelaşi interval, au fost trimise în judecată peste 1.300 de persoane pentru fapte de evaziune fiscală, un număr de trei ori mai mare decât în 2006. În 2011, procurorii au pus sechestru asigurator în valoare de peste 1 miliard de lei. În acelaşi an au fost finalizate 600.000 de dosare. Citiți și:

  • Traian Băsescu la Ministerul Public: Justiția a început să depășească Politicul la credibilitate
  • PROCURORUL GENERAL KOVESI: Sub 2% inculpați au fost achitați!
  • Diaconescu: Raportul CE din vară, pe justiţie şi anticorupţie, ar putea fi ultimul