Trei martori acuzați de mărturie mincinoasă, în dosarul fostului ministrul de Interne, Gabriel Berca, au fost achitați definitiv, de către magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Acest lucru înseamnă că fostul ministru poate cere revizuirea sentinței de doi ani de închisoare, cu executare, la care a fost condamnat în 2017.
Povestea celor trei martori face parte din domeniul presiunilor făcute de DNA asupra celor care erau chemați să lămurească anumite aspecte în dosarele penale. Adrian Magirescu, Silviu Bondor și Niculai Olaru au fost chemați la DNA Bacău, în calitate de martori, unde au fost presați să spună lucruri neadevărate despre fostul ministrul Berca.
Ulterior, la Curtea de Apel Bacău, în timpul procesului lui Berca, cei trei martori au spus că asupra lor s-au făcut presiuni în timpul anchetei penale și au anunțat că își schimbă mărturia. La scurt timp, DNA Bacău i-a chemat pe cei trei la audieri într-un dosar de mărturie mincinoasă fiind, ulterior, trimiși în judecată pentru această infracțiune dosar și pentru favorizarea făptuitorului.
Dosarul de mărturie mincinoasă s-a judecat la Curtea de Apel Bacău, unde cei trei au fost condamnați la șase luni de închisoare cu suspendare. Ulterior, Magirescu, Bondor și Olaru au făcut apel, la Înalta Curte de Casație și Justiție, care a decis, pe data de 14 aprilie 2020, să îi achite, pe motiv că fapta nu există. Cu alte cuvinte, magistrații de la Înalta Curte au ajuns la concluzia că cei trei nu au mințit când au spus adevărul și anume că au fost presați la DNA Bacău să facă anumite afirmații neadevărate, retrase ulterior, în fața instanței din Bacău.
Pornind de la această achitare, Berca poate depune cerere de revizuire a sentinței de condamnare, invocând motivul existenței unui adevăr necunoscut la data judecării pricinii sale, și anume cele trei mărturii în favoarea lui, excluse din dosar, ca urmare a faptului că DNA a început un dosar de mărturie mincinoasă.
Procurorii DNA l-au acuzat pe Gabriel Berca că ”În perioada aprilie 2010 - ianuarie 2012, prin intermediul omului de afaceri Mihai Banu, a pretins şi primit, atât pentru el cât şi pentru partidul din care făcea parte, de la omul de afaceri Viorel Rusu, în mai multe tranşe, suma totală de 185.000 e euro, pentru ca, în calitate de senator şi preşedinte al organizaţiei judeţene Bacău a unui partid politic, să-şi folosească influenţa personală pe lângă membri ai Guvernului, în vederea alocării unei sume de bani către Primăria Ardeoani din judeţul Bacău”.