Specialiștii în securitate cibernetică au avertizat că România va fi ținta unor atacuri cibernetice masive în următoarea perioada. Ținta este reprezentată de instituțiile statului, din cauza informațiilor secrete de nivel național și european.
Calculatoarele învechite și cu soft-uri neactualizate sau chiar și lipsa unei legi a securității cibernetice, care să întărească paza informațiilor secrete, vor face munca hackerilor mai ușoară, notează știripesurse.ro
Preluarea președinției Consiliului Uniunii Europene va face ca țara noatră să fie o sursă sigură de informații pentru atacatorii cibernetici. „În genere, un atacator, când are o țintă se va documenta să vadă ce metodă de apărare are acolo. Care este structura organizației, care este organigrama și va găsi o metodă pentru a încerca să depăși acele metode de apărare.Pentru că aceste atacuri au ca obiectiv furtul de informații, spionajul”, a spus Alex Bălan, cercetător în securitatea cibernetică, citat de știrioesurse.ro
Specialiștii pun pe seama salariilor mici lipsa de profesionaliști în IT din instituțiile publice. „La un asemenea salariu nu putem să vorbim despre un specialist în securitate cibernetică. Putem să vorbim despre un absolvent de studii din domeniu IT sau al securității cu un nivel slab spre mediu de devoltare și de înțelegere. Dacă ne-am baza numai pe așa ceva, am avea probleme deosebite”, a declarat Anton Rog, șeful centrului Cyberint al SRI, citat de aceeași sursă.
Și Ministerul de Externe a arătat că România, în calitate de membru NATO și UE, situat în proximitatea unor regiuni marcate de instabilitate, se confruntă cu provocările atacurilor cibernetice.
Autoritățile române s-au arătat dispuse să colaboreze aliații și partenerii strategici, astfel încât să fie întreprinse, în mod concertat, măsuri concrete și ferme pentru limitarea și prevenirea acestora.