Președinția a refuzat să-i acorde Steaua României post-mortem lui Paul Goma

Președinția a refuzat să-i acorde Steaua României post-mortem lui Paul Goma

Moartea scriitorului anticomunist Paul Goma, în urma infectării cu virusul Covid-19 într-un spital din Paris, a determinat mulți iubitori ai operei, activității și personalității sale să-i solicite Președintelui României onorarea sa post-mortem cu Ordinul Național "Steaua României". Din informațiile noastre, Cotrocenii au primit cel puțin patru astfel de cereri, venite de la ziariști și scriitori, dintre care una transmisă chiar de Uniunea Scriitorilor din România, de unde Goma fusese eliminat prima oară în 1977, la ordinele Partidului.

Nicolae Manolescu l-a "scos pe făraș" pe Goma

Astăzi, la aflarea răspunsului Președinției, Uniunea Scriitorilor lui Manolescu parcă răsuflă ușurată când, în încheierea unui mesaj către Cotroceni, "adresează mulțumiri Administrației Prezidențiale pentru promptitudinea răspunsului și motivarea oferită, aceea de a respecta dorința regretatului scriitor și opozant anticomunist Paul Goma". Respectarea dorinței inventate pe care o subliniază comunicatul Uniunii lui Manolescu te face să te întrebi serios dacă cererea USR și răspunsul prompt al Cancelariei Ordinelor n-au fost scrise de aceeași mână.

Nu se poate uita nici necrologul pe care Nicolae Manolescu i l-a scris lui Goma încă de când acesta era în viață. Publicat în România literară (2-8 decembrie 1998), se intitula  “Adio, domnule Goma!” și se încheia, trivial, așa: “Dl. Goma a devenit un banal caz patologic. I se va da tot mai puțină importanță, cu timpul. Cândva, la o curățenie generală, va fi scos pe făraș. Ca gângania în care s-a metamorfozat comis-voiajorul lui Kafka.”

Ne puteți urmări și pe Google News

Minima recunoștință

Militantul anticomunist a trăit la Paris în ultimii 43 de ani și a murit ca azilant politic, scrie istoricul Flori Bălănescu, care mai amintește și că "Paul Goma a primit o locuință socială de la primăria Parisului, pentru care a plătit o chirie piperată și pe care fiul lui va trebui să o părăsească". Din păcate, conform unui preot român de la Paris care nu a dorit să fie nominalizat, fiul lui Goma, Paul Ieronim, nu a primit oferta Înaltului Iosif, Arhiepiscopul Parisului și Mitropolitul Europei Occidentale și Meridionale, care obținuse un loc de veci familiei Goma în cimitirul parizian de la Thiais și a ales, posibil și ca urmare a recomandărilor legate de pandemie, o altă cale, ce a incinerării. În timp ce Cotrocenii lucrau la răspunsul privind refuzul decorării post-mortem a lui Paul Goma, scriitorul cu origini basarabene primea din partea Bisericii Ortodoxe Române Crucea Mitropoliei Basarabiei, cea mai înaltă decorație pentru mireni.