Președintele turc Erdogan, decizie neașteptată transmisă oficialilor Uniunii Europene. Ce vrea liderul de la Ankara

Președintele turc Erdogan, decizie neașteptată transmisă oficialilor Uniunii Europene. Ce vrea liderul de la Ankara

Președintele turc Erdogan vrea să revină la sentimente mai bune față de Uniunea Europeană și-și dorește un summit comun.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan își dorește să organizeze un summit la care să participe Turcia și Uniunea Europeană. Evenimentul ar putea să aibă loc în prima jumătate a acestui an. Anunțul lui Erdogan a fost făcut în cadrul unei conferințe video pe care a avut-o cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei.

„Preşedintele Erdogan a reiterat dorinţa organizării unui summit Turcia-UE înaintea încheierii preşedinţiei portugheze.” A anunțat Administrația Prezidențială turcă în cadrul unui comunicat.

Turcia, urecheată anul trecut pentru acțiunile îndreptate împotriva Ciprului și Greciei

Preşedinţia Consiliului UE deţinută în prezent de Portugalia, ţară pe care Ankara o consideră prietenă se încheie la sfârşitul lunii iunie. În ultimul an, relaţiile dintre UE şi Turcia au fost tensionate. În decembrie, liderii UE au decis să sancţioneze acţiunile Turciei în Marea Mediterană împotriva Greciei şi Ciprului. Pe care le-au catalogat ca fiind „agresive și ilegale”.

Ne puteți urmări și pe Google News

La mijlocul lunii ianuarie preşedintele turc a comunicat dorinţa unei normalizări a relaţiilor. Dar liderii europeni au cerut regimului de la Ankara gesturi credibile şi eforturi durabile. Pentru a se putea pronunţa pe acest subiect în cadrul unui summit programat pentru 25-26 martie.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan spune că vrea să aibă o relație amiabilă cu Uniunea Europeană

Luni, în dialogul avut cu Angela Merkel, Erdogan a spus că-și dorește să mențină un spirit pozitiv în relația cu UE. Și că este foarte determinat pentru a atinge acest obiectiv.

Cancelarul Germaniei a salutat „semnale pozitive recente şi evenimente (recente) în Mediterana de Est”. Potrivit unui comunicat dat publicităţii de biroul şefei executivului german, conform Agerpres.

Acum, Turcia se confruntă cu o mișcare studențeacă, de protest, care a fost reprimată dur de oficiali. În aceste condiții, normalizare relațiilor cu UE pare un drum destul de complicat pentru cele două părți. Oficialii UE au cerut săptămâna trecută eliberarea studenților arestați.