Evenimentul Zilei > Politica > Președintele Israelului, în România: Legăturile noastre profunde se bazează atât pe trecutul nostru comun, cât şi pe viitorul comun. VIDEO
Președintele Israelului, în România: Legăturile noastre profunde se bazează atât pe trecutul nostru comun, cât şi pe viitorul comun. VIDEO

Președintele Israelului, în România: Legăturile noastre profunde se bazează atât pe trecutul nostru comun, cât şi pe viitorul comun. VIDEO

Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit cu omologul său din Israel, Reuven Rivlin, aflat într-o vizită oficială în România, în perioada 8 - 10 iunie.

Preşedintele statului Israel, Reuven Rivlin, a acceptat invitația șefului statului român, Klaus Iohannis, și efectuează, zilele acestea, o vizită de stat în România. Conform programului oficial,  Reuven Rivlin s-a întâlnit cu Klaus Iohanni la Cotroceni. După întâlnire, Reuven a declarat că legăturile „profunde” dintre România şi Israel se bazează atât pe trecutul comun, cât şi pe „viitorul comun” al celor două ţări, a afirmat, marţi, preşedintele Israelului.

„Era foarte important să vizitez România înainte de expirarea termenului meu de preşedinţie. Israel şi România sunt prietene fără îndoială, prietene strategice, aliate şi prietene. Legăturile noastre profunde se bazează atât pe trecutul nostru comun, cât şi pe viitorul comun. Comunitatea evreilor din România a avut mari contribuţii la cultura iudaică, la dezvoltarea economiei României şi la stabilirea şi dezvoltarea Statului Israel”, a afirmat preşedintele israelian, potrivit traducerii oficiale.

El a subliniat că „faptul că România a fost singura ţară din blocul comunist care niciodată nu a rupt legăturile cu Israelul reflectă legătura solidă dintre ţările noastre”.

Reuven Rivlin a vorbit şi de importanţa faptului că România şi-a asumat trecutul.

„Noi, desigur că nu uităm istoria – în trecut, antisemitism violent, pogromuri, omoruri, în special în timpul Holocaustului. Dar ceea ce e mult mai important e că conducerea României a făcut sigur că istoria nu va fi uitată şi că România este obligată de luptă fără compromisuri împotriva antisemitismului. Noi apreciem mult toate măsurile pe care le-a luat România pentru a transforma promisiunea ‘niciodată din nou’ în existenţă. Asta include şi hotărârea de a construi un muzeu de a istorie a evreilor şi a Holocaustului din România”, a punctat Reuven Rivlin.

Vizita președintelui statului Israel, Reuven Rivlin, are loc în contextul celebrării, în data de 11 iunie, a 73 de ani de relaţii diplomatice neîntrerupte între România şi Statul Israel.

În cursul după-amiezii, președintele statului Israel va merge la Palatul Victoria unde va avea o întâlnire cu de prim-ministrul Florin Cîţu.

„Vizita de stat a preşedintelui israelian se înscrie în dinamica foarte bună a contactelor bilaterale la nivel înalt din ultima perioadă, cea mai recentă întrevedere între cei doi şefi de stat având loc cu prilejul participării preşedintelui României la Forumul Mondial privind Memoria Holocaustului de la Ierusalim, din ianuarie 2020, urmată de discuţii telefonice în lunile martie şi iunie 2020”, se arată într-un comunicat transmis de Administraţia Prezidenţială la finalul săptămânii trecute.

Ce cuprinde agenda discuțiilor de la Cotroceni

Potrivit sursei citate, vizita preşedintelui Reuven Rivlin reflectă „soliditatea” relaţiei bilaterale, precum şi faptul că Statul Israel rămâne un partener „cheie”, cu valenţe strategice, al României în Orientul Mijlociu. Discuţiile celor doi preşedinţi se vor concentra pe posibilitățile de dezvoltare și aprofundare a relaţiilor bilaterale în toate domeniile de interes comun.

Vor fi abordate, de asemenea, teme legate de cooperarea economică şi cea în domeniul sănătăţii, inclusiv în ceea ce priveşte contracararea pandemiei de COVID-19. De asemenea, va fi abordată teme legate de educația privind Holocaustul şi alte măsuri de combatere a antisemitismului în România. Precum şi schimburile culturale şi interumane dintre cele două state.

O atenţie deosebită va fi acordată situaţiei din regiunea Orientului Mijlociu, inclusiv stadiului Procesului de Pace în Orientul Mijlociu. Discuțiile vor pune accent pe situaţia de securitate din regiune, în urma evoluţiilor recente, urmând a fi abordate şi alte teme de actualitate de pe agenda regională şi cea internaţională, a mai informat Preşedinţia.

Reuveni Rivlin merge în Parlament

Reuven Rivlin va susține, miercuri, un discurs în cadrul unei şedinţe comune a celor două Camere ale Parlamentului, cu ocazia vizitei pe care o efectuează. Președintele israelian va participa joi, 10 iunie, la monumentul româno-israelian din Munţii Bucegi, la ceremonia militară şi religioasă de comemorare a celor şapte militari, şase israelieni şi unul român, care au murit în tragedia aviatică din 2010.

Reuven Rivlin își încheie mandatul în acest an, în luna iulie, iar Parlamentul Israelului, Knesset, l-a ales deja pe Itzhak Herzog drept succesor, mai menționează sursa citată.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: