Evenimentul Zilei > International > Președintele, pus sub acuzare! A încercat să împiedice o anchetă de corupție
Președintele, pus sub acuzare! A încercat să împiedice o anchetă de corupție

Președintele, pus sub acuzare! A încercat să împiedice o anchetă de corupție

Congresul peruan a inițiat proceduri de punere sub acuzare împotriva președintelui Martín Vizcarra, care este acuzat că a încercat să împiedice o anchetă de corupție.

Demersul a fost susținut printr-un vot 65-36. Acum se așteaptă ca parlamentarii să dezbată săptămâna viitoare dacă Vizcarra va fi demis pentru „incapacitate morală”.

El este acuzat că a folosit abuziv fondurile publice și apoi a încercat să acopere acest lucru.
Vizcarra, în vârstă de 57 de ani, neagă orice acțiune greșită și acuză Congresul că a organizat o lovitură de stat politică.

Sesiunea de vineri a Congresului a fost convocată după ce șefului Congresului, Manuel Merino, i s-au transmis înregistrări audio în care Vizcarra pare să discute despre modalitățile de acoperire a presupusei utilizări abuzive a fondurilor publice.
Înregistrările surprind conversații între Vizcarra și asistenții guvernamentali.

El este auzit spunându-i asistenților să minimizeze detaliile angajării biroului a unui cântăreț puțin cunoscut, Richard Cisneros, pentru a susține discuții motivaționale pro-guvernamentale. Cisneros ar fi primit 49.500 de dolari (38.000 de lire sterline).

Opoziția acuză președinția că risipește resurse atunci când peruanii obișnuiți se confruntă cu dificultăți economice din cauza crizei coronavirusului.

Peste 30.000 de oameni au murit de Covid-19 în Peru, care are una dintre cele mai mari rate de deces din lume.

Haos politic. Președintele prins într-un joc de corupție strigă că este un „complot”

Președintele Vizcarra, care a preluat puterea în 2018, neagă toate acuzațiile.
Vineri, mai devreme, el a descris încercările de a-l înlătura drept „un complot pentru a-și destabiliza guvernul”.

„Nu voi demisiona, nu voi fugi”, a spus Vizcarra într-un discurs televizat, în care s-a declarat victima unui „complot împotriva democraţiei”.

În septembrie 2019, dl Vizcarra a dizolvat Congresul, argumentând că parlamentarii îi obstrucționează agenda anticorupție.

Mandatul actualului Congres, ales la începutul acestui an, este unul redus şi se va încheia în 2021, când statul Peru va sărbători 200 de ani de independenţă. Viitoarele alegeri prezidenţiale şi legislative au fost convocate pentru data de 21 aprilie 2021, marcând debutul oficial al procesului electoral cincinal în Peru.

Niciun partid nu a câștigat majoritatea generală la alegerile care au urmat în ianuarie.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: