Klaus Iohannis, Sorin Grindeanu și Tudorel Toader au pledat, ieri, în declarațiile publice, pentru rezolvarea situației arhivei SIPA
Premierul Sorin Grindeanu a declarat, ieri, că susține desecretizarea arhivelor SIPA. „I-am cerut domnului ministru (ministrul Justiției - n.r) să strângă date şi dânsul susţine acest lucru, ba mai mult, eu cred că e foarte bine să ştim şi cei care, în această perioadă - şi ăsta e un lucru pe care trebuie să-l facă domnul ministru şi îl va face - (...) au avut acces la această arhivă”, a subliniat Grindeanu.
FOTO: Deputatul PNL, Cătălin Predoiu a declarat că, atunci când se discuta despre arhiva SIPA, „în CSM săreau geamurile din balamale” FOTO: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
„Românii trebuie să afle”
El și-a motivat susținerea acestui demers prin faptul că „trebuie să terminăm odată cu aşa-zisele sperietori, himere pe care diverşi le au. Şi cea mai bună modalitate este asta, respectând, aşa cum am spus, procedurile legale şi am convingerea că va respecta procedurile legale”. Grindeanu a mai spus că sunt lucruri pe care „românii trebuie să le afle” în legătură cu acest subiect.
De asemenea, și președintele Klaus Iohannis a reacționat pe tema arhivelor SIPA. El a spus că ministrul Justiției trebuie să facă tot ce ține de el pentru clarificarea acestei chestiuni „dacă se poate desecretiza sau nu, ce anume conţine acestă arhivă, dacă într-adevăr au fost scurgeri”.
Solicitarea CSAT
Întrebat de jurnaliști dacă problema ar putea fi dezbătută în Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT), președintele Klaus Iohannis a răspuns: „Am solicitat şi colegilor tehnicieni din CSAT un punct de vedere, ca să vedem dacă CSAT are ce discuta în acestă chestiune sau nu”.
Iohannis a afirmat că nu a discutat cu ministrul Justiției, Tudorel Toader, dar că ia în calcul și propunerea făcută de președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, care a susținut zilele trecute că arhiva SIPA ar trebui distrusă.
Suspansul de la minister
Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a subliniat, ieri, că nu poate da o dată exactă în privința desecretizării arhivei SIPA. „Nu pot spune un termen exact acum, pentru că sunt în momentul în care eu, la rândul meu, mă documentez privind istoricul constituirii, administrării fondului din arhivă. Când am desfăşurătorul cu toate elementele, atunci voi face o comisie şi vom vedea”, a declarat Toader.
El a mai precizat că nu știe dacă va fi o desecretizare totală sau parțială, deoarece „dacă vor fi secrete de stat, nu le pot desecretiza eu. V-am răspuns, dacă sunt de competenţa ministrului le desecretizează ministrul, dacă sunt de competenşa Guvernului, Guvernul prin hotărâre, dacă vor fi secrete de stat, e alt regim”.
„Săreau geamurile din balamale”
Tot ieri, fostul ministru al Justiției, Cătălin Predoiu, a declarat că atunci „când deschideai subiectul acesta (arhiva SIPA-n.r.) în CSM săreau geamurile din balamale. Lăsând gluma la o parte, nervozitatea asta maximă era pe undeva de înţeles. „Eu aş semnala un risc despre care nu discută nimeni. Când SIPA a fost desfiinţat nişte oameni au plecat de acolo? Cu ce informaţii au plecat, unde s-au dus?”, a conchis Predoiu.
„Este necesar ca raportul să fie desecretizat”
Senatorul PSD, Adrian Țuțuianu, a declarat că „Legat de arhiva SIPA, cred că este important să subliniem faptul că judecătorii trebuie să aibă toate garanţiile că nu pot fi şantajaţi sau constrânşi, orice presiune asupra judecătorilor este un abuz direct asupra sistemului de justiţie”. El a mai precizat că „este necesar ca raportul Ministerului Justiţiei din vremea când era condus de domnul Predoiu să fie desecretizat, să vedem ce date şi informaţii relevante pe subiect conţine acest raport. Credem că este necesar să lămurim cine a avut acces la arhivă şi dacă din arhivă s-au sustras, s-au copiat documente şi au fost folosite în mod nelegitim. Cred că măsura ce trebuie luată trebuie să fie una totală: topirea imediată a arhivei SIPA, concomitent cu tragerea la răspundere a persoanelor vinovate de eventualele încălcări ale legii’’. Senatorul PSD a spus că CSM-ul ar trebui să se implice în dezbaterea acestui subiect și a subliniat că numărul mare de interceptări efectuate în România duce la concluzia unor elemente de poliţie politică.
„Avem obligația să știm adevărul”
Europarlamentarul ALDE Norica Nicolai a declarat, ieri, că „trebuie să se facă cumva lumină, nu ştiu dacă neapărat pentru ca cineva să răspundă, dar pentru că avem obligaţia să ştim adevărul şi lumina începe cu desecretizarea raportului de anchetă din 2008, nu a dosarelor, pentru că în acel raport se stabileşte clar cine se face vinovat de scurgerea de informaţii, de sustragerea de cauze şi de acolo se poate porni pe un drum care poate duce la şantajarea unor magistraţi, având în vedere informaţiile existente în dosar”, a precizat Nicolai.
Fostul ministru al Justiției, Robert Cazanciuc, a precizat că a avut o singură discuție cu fostul șef al statului, Traian Băsescu, despre arhiva SIPA: „Am avut o singură discuţie (...) despre a discuta în CSAT despre ce facem cu arhiva – o păstrăm în continuare la ANP, o ducem la Arhivele Naţionale? Au fost de-a lungul timpului discuţii – de aceea s-a şi desfiinţat SIPA – că nu şiau făcut treaba prevăzută de lege, că au fost folosite anumite informaţii”.