Evenimentul Zilei > International > Președintele Joe Biden, prima reacție după atacurile teroriste din Kabul. „Nu vom uita și nu vom ierta”
Președintele Joe Biden, prima reacție după atacurile teroriste din Kabul. „Nu vom uita și nu vom ierta”

Președintele Joe Biden, prima reacție după atacurile teroriste din Kabul. „Nu vom uita și nu vom ierta”

Președintele Joe Biden reacționează în urma atacurilor teroriste din capitala Afganistanului, Kabul, ce au avut loc joi, 26 august.

Declarațiile președintelui SUA, Joe Biden, vin în contextul în care 12 militari americani (11 marini, 1 medic militar) și-au pierdut viața din cauza atentatelor din Kabul. 26 august va rămâne „cea mai neagră zi” pentru forțele armate americane din Afganistan, din anul 2011 până în prezent. A fost „cea mai mortală zi”, relatează CNN.

În luna august a anului 2011, un elicopter care transporta forțe speciale americane a fost doborât de trupele talibane în Valea Tangi, la aproximativ 97 km sud-vest de Kabul. Treizeci de soldați americani au fost uciși în acea zi.

Președintele Joe Biden: „Nu vom uita, vă vom face să plătiți”

Președintele Biden vorbește despre ceea ce el numește a fi „ziua dificilă” de la Kabul. Șeful SUA a transmis că atacul terorist din Afganistan este unul „despre care am vorbit și în legătură cu care ne-am îngrijorat”. „Acești soldați americani care și-au dat viața au fost eroi. Eroi care s-au angajat într-o misiune periculoasă, dar altruistă, de a salva viețile altora. Au făcut parte dintr-un evacuare aeriană cum nu a mai fost văzută în istorie”, a spus șeful SUA.

„Viețile pe care le-am pierdut astăzi au fost vieți care au servit pentru securitatea altora în interesul Americii. Cei care au murit astăzi sunt parte a unei companii nobile de americani. Cei care au comis acest atac și toți care doresc răul Americii trebuie să știe – nu vom uita niciodată, vă vom vâna și vă vom face să plătiți. Voi apăra interesul nostru cu toate armele pe care le am la dispoziție.

În ultimele săptămâni, mi s-a spus că ISIS-K, un inamic al talibanilor, plănuia un set de atacuri complexe asupra forțelor americane. Tocmai de aceea am fost hotărât să limitez durata operațiunilor. Am fost în contact constant cu liderii militari – 24/24 – și cu comandanții din teren. Mi-au spus foarte clar că trebuie să finalizăm operațiunea.

Nu vom lăsa teroriștii să ne împiedice misiunea, vom continua evacuarea. Vom răspunde cu forță și precizie, atunci când vrem noi și unde vrem noi. Vom salva americanii de acolo. America nu va fi intimidată. Sunt încrezător în soldații americani care luptă pentru a salva vieți”, a transmis președintele Joe Biden.

SUA urmărește „interesele mutuale”. „Nimeni nu are încredere în ei”

Întrebat dacă armata americană a făcut o greșeală având încredere în talibani pentru a asigura securitatea în afara aeroportului din Kabul, președintele SUA a spus: „Nimeni nu are încredere în talibani, ci ne bazăm pe interesul lor. Vrem să plecăm și să evacuăm cât mai mulți oameni. Chiar și în mijlocul evenimentelor de astăzi, peste 7.000 de oameni au fost evacuați, dintre care 5.000 de americani. Nu e vorba de încredere, ci de interese mutuale.

Nu sunt „băieți buni” talibanii, dar au un interes precis. Vor să știe cum să țină aeroportul deschis, pentru că nu au capacitatea să facă asta. Încearcă să-și dea seama dacă pot susține o parte a unei economii robuste. Sunt multe motive pentru care ne-au contactat, de aceea este în interesul nostru pentru a evacua oamenii”.

SUA „este posibil” să fi furnizat talibanilor o „listă de victime”

Lui Biden i s-a cerut să confirme informațiile potrivit cărora SUA ar fi furnizat talibanilor liste cu numele persoanelor evacuate, pentru ca acestora să li se permită intrarea în aeroport.

Un raport Politico publicat joi citează un oficial american din domeniul Apărării, care a declarat că SUA au furnizat efectiv o „listă de victime” din rândul afganilor care au lucrat anterior cu americanii.

Biden a declarat că SUA colaborează cu talibanii în materie de securitate: „Da, este posibil să fi existat astfel de ocazii”.

„Nu pot să vă spun cu certitudine că a existat vreo listă de nume”, predată, a spus el, adăugând: „Se poate foarte bine să se fi întâmplat”.

Joe Biden, luat la rost de jurnaliști. „Nu vă simțiți responsabil?”

Unul dintre jurnaliștii aflați la conferința de presă a cerut explicații de la șeful SUA în legătură cu numărul mare de morți în rândul militarilor americani din Afganistan. Acesta l-a întrebat pe Joe Biden dacă se simte responsabil pentru decesele soldaților.

„Sunt responsabil pentru tot ce se întâmplă în ultima vreme. Știți foarte bine că un fost președinte a făcut o înțelegere. Asta a fost cu un an înainte. În schimb, lui i s-a promis că talibanii vor ataca pe oricine altcineva, dar nu pe soldații americani.

Eu cred că o problemă este faptul că oamenii s-ar putea să fie răniți, unii chiar omorâti, cum s-a întâmplat astăzi. Motivul pentru care nu au fost atacuri asupra americanilor din februarie până când am ajuns eu la putere este reprezentat de angajamentul lui Trump cu talibanii. Aceștia i-au promis că nu vor ataca americanii”, a răspuns Joe Biden.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: