Președintele Iohannis tace în cel mai mare scandal de corupție politică din țară, dar vorbește cu francezii

Președintele Iohannis tace în cel mai mare scandal de corupție politică din țară, dar vorbește cu francezii

Traian Băsescu a ocupat, ieri, locul lăsat gol în spațiul public de către președintele Klaus Iohannis. De la izbucnirea scandalului legat de dezvăluirile și acuzațiile Elenei Udrea au trecut 10 zile, însă președintele ales nu a ieșit cu niciun fel de declarație, deși țara fierbea, iar informații care mai de care mai senzaționaliste își făceau loc în spațiul public.

Nu așteptam de la președintele României declarații vizavi de Elena Udrea și de dosarele ei de la DNA. Cred însă că ar fi fost necesară o intervenție scrisă sau televizată a domniei sale, pentru că în tot scandalul erau atinse instituții ale statului, angrenate în lupta anti-corupție, precum și șefii lor care, până de curând, erau mai presus de orice bănuială.

Nu trebuia neapărat să ne explice președintele Iohannis dacă generalul Coldea l-a sprijinit în campania electorală, cum a spus Elena Udrea, dar românii așteptau măcar mesajul că vor fi făcute verificări, că nu se face praf justiția sau că aceasta nu e la cheremul serviciilor secrete. Klaus Iohannis nu a făcut-o, n-a avut nicio intervenție pe această temă și nici ședință CSAT nu a convocat. Când unul dintre paralamentarii liberali, membru în comisia de control a SRI, a spus că se impune  o astfel de ședință deoarece  comisia nu dispune de mijloace legale de a investiga asemenea acuzații,  președintele a comunicat că CSAT-ul o să-l convoace ”în această  primăvară”.

Oamenii cred ce a spus Elena Udrea. O demonstrează miile de comentarii de pe toate site-urile ziarelor și televiziunilor și de pe facebook, indiferent de simpatia sau antipatia față de cea care a făcut dezvăluirile. Aproape în totalitate oamenii cred că Elena Udrea spune adevărul despre amestecul instituțiilor în campanile electorale și în viața politică și că procurorii se grăbesc să-i închidă gura prin dosarele ținute ani de zile în sertare. Pentru alte lucruri, fiecare o execută după cum o apreciză sau o urăște.

Ne puteți urmări și pe Google News

Să nu uităm, însă, că președintele României este garantul bunei funcționări a instituțiilor și măcar din punctul acesta de vedere Klaus Iohannis ar fi trebuit să transmită un mesaj public despre tema arzătoare: corupția! Să ne spună dacă au dispărut 50 de dosare de la Cotroceni sau dacă e o mare gogoriță. Nu a făcut-o nici pe site-ul instituției prezidențiale, nici pe facebook, dar nu a putut ocoli tema corupției într-un interviu pentru o televiziune franceză.

”Corupţia e o ameninţare la adresa securităţii naţionale, iar în România există corupţie. Dar suntem pe drumul cel bun în lupta împotriva acestui fenomen”, a spus vineri,  preşedintele Klaus Iohannis pentru postul francez TV5. A recunoscut, în felul său, că sub mandatele lui Traian Băsescu și DNA, și SRI, și Justiția au evoluat: ”S -au făcut, în ultimii ani, paşi importanţi în lupta anticorupţie, avem rezultate importante, avem politicieni, funcţionari condamnaţi pentru acte de corupţie. Şi cred că, astfel, avem dovada că lupta anticorupţie nu este doar o dorinţă, este un fapt”, a spus Iohannis.

Tot francezilor, președintele României le-a spus că sunt prioritare apartenenţa la Uniunea Europeană, la NATO şi parteneriatul strategic cu SUA și că ”trebuie să dovedim în aceste parteneriate că suntem un partener serios şi credibil, predictibil şi de cursă lungă”.

Foarte corect. Însă e foarte posibil ca partenerii aceștia să nu privească cu ochi buni faptul că la București președintele lasă de prea mult timp să funcționeze decapitate instituții ca SIE, SRI și DIICOT, mai ales că recunoaște că ”există corupție ca amenințare la adresa securității naționale”. Așteptăm încă, să ne spună și nouă domnul președinte care-i strategia, fiindcă nu înțelegem de ce tace!