Evenimentul Zilei > Justitie > Președintele Iohannis a cerut ”executarea” lui Stelian Ion. Ministrul Justiției juca de unul singur într-o horă prea mare
Președintele Iohannis a cerut ”executarea” lui Stelian Ion. Ministrul Justiției juca de unul singur într-o horă prea mare

Președintele Iohannis a cerut ”executarea” lui Stelian Ion. Ministrul Justiției juca de unul singur într-o horă prea mare

Valeriu Stoica, un fost liberal fruntaș, a declarat că ministrul Justiției, USR-istul Stelian Ion, a încercat să dea o ”lovitură de stat” în justiția din România.

Fost ministru al Justiției, Stoica a declarat că din procedura numirii procurorilor șefi de la DIICOT și DNA a fost scos din joc tocmai procurorul general al României. Acesta este șeful procurorilor români, el fiind practic șeful Ministerului Public.

Tocmai din acest motiv, președintele Iohannis a decis să acționeze și să ceară revocarea lui Stelian Ion din funcția de ministru al Justiției, ceea ce s-a și întâmplat prin decizia premierului Florin Cîțu.

„Prima eroare a fost comisă de Stelian Ion, care, din dorința de a ieși în evidență cu lupta împotriva corupției, a ignorat echilibrul care trebuie sa existe între structurile instituționale care au un rol în activitatea Ministerului Public. E vorba, în primul rând, de procurorul general al Parchetului pe de lângă ICCJ. El a fost pur și simplu ignorat în acest demers pe care l-a făcut Stelian Ion în legătură cu selecția și numirea procurorilor în functii de conducere.

De asemenea, a ignorat rolul președintelui, adică a făcut ceea ce altădată a făcut Tudorel Toader: a încercat să excludă din acest proces președintele, care are un rol constituțional și legal în această privință, chiar dacă s-a adoptat la un moment dat o lege prin care i s-au restrans atribuțiile în ceea ce privește numirea procurorilor în funcțiile de conducere”, a spus Valeriu Stoica, într-un interviu publica de Revista 22.

Președintele s-a implicat în demiterea lui Stelian Ion

Valeriu Stoica este convins că președintele Iohannis a decis revocarea ministrului Justiției, dar a procedat fără un plan care să nu distrugă coaliția. Decizia de revocare a ministrului USR a dus la plecarea partidului condus de Dan Barna și Dacian Cioloș de la guvernare, provocând o gravă criză politică.

”Evident, asta a creat nemulțumiri. În primul rând, președintele a fost nemulțumit și asta pe bună dreptate, dar această nemulțumire în loc să îmbrace o forma constructivă a îmbrăcat o formă distructivă. Practic, nu este nicio îndoială că demiterea lui Stelian Ion s-a facut nu doar din inițiativa lui Florin Citu, a fost o înțelegere, chiar dacă nu e declarată în momentul de față, între primul-ministru și președinte. De altfel, dacă nu ar fi fost așa, nu se explică rapiditatea cu care președintele a semnat decretul de revocare din funcție a lui Stelian Ion”, a mai spus Stoica.

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: