Un cunoscut avocat clujean susține că este ilegală decizia luată de judecătorul Denisa Băldean, președintele Curții de Apel Cluj, de a închide instanța pe timpul stării de alertă.
Avocatul Claudiu Mincic spune că toate procesele penale care se judecă în timpul stării de alertă la instanțele din cadrul Curții de Apel Cluj, care cuprinde județele Cluj, Maramureș, Bistrița Năsăud și Sălaj, sunt lovite de nulitate absolută, ca urmare a unei decizii care a fost emisă în cursul săptămânii de președintele Curții de Apel Cluj.
Claudiu Mincic afirmă că activitatea instanțelor de judecată în timpul stării de alertă ar trebui să fie una normală, ceea ce rezultă și din decizia Consiliului Superior al Magistraturii, prin care care s-au stabilit anumite linii directoare cu privire la activitatea justiției.
Pornind de la această decizie, care mai prevede și că președinții curților de apel vor stabili, la concret, cum se va derula această activitate, președintele Curții de Apel Cluj, judecătorul Denisa Băldean a emis o decizie care, culmea, ține instanțele închise.
De exemeplu, jurnaliștii care vor să asiste la procese trebuie să depună o cerere care urmează să fie aprobată sau nu, ceea ce încalcă prevederile Constituției României, articolele 30 și 31, respectiv Libertatea de exprimare și Dreptul la informație.
”Astfel, prin Decizia nr. 60/12.05.2020 ora 12,00 Președintele Curții de Apel Cluj a stabilit la art. 3 următoarele: „Art. 3 Accesul publicului în sediul Curții de Apel Cluj. (1) Se interzice accesul în Sediul Palatului de Justiție din Cluj, oricărei persoane care nu face parte din personalul angajat al Curții de Apel Cluj, Tribunalului Cluj, Tribunalului Specializat Cluj, Judecătoriei Cluj-Napoca și celorlalte instituții care își au sediul în Palat sau nu are calitatea de parte, de reprezentant legal sau convențional sau participant în orice altă calitate la procesele aflate pe rol în ziua și pentru ora la care se solicită accesul”, susține avocatul Mincic, care susține teoria că instanțele vor rămâne închise, la fel ca și pe perioada stării de urgență.
Potrivit avocatului clujean, decizia președintelui Curții de Apel Cluj, provoacă un motiv de nulitate absolută în toate cazurile penale judecate în această perioadă. ”Consecința acestei măsuri administrative în materie penală poate fi nulitatea absolută a hotărârilor pronunțate în dosarele judecate în această perioadă întrucât art. 281 alin. 1 lit. c din Codul de procedură penală sancționează cu nulitatea absolută încălcarea regulilor privind publicitatea ședinței de judecată, fără a fi necesară justificarea vreunei vătămări”, mai scrie Mincic, care explică când procesele se pot judeca în ședință secretă, referindu-se la motivul aducerii atingerii vieții private sau atunci când în dosare se face referire la minori.
”Totodată, nu credem că ne aflăm în vreuna din situațiile enumerate cu titlu de excepție la art. 352 alin. 4 din Codul de procedură penală, întrucât nu obiectul dosarului generează măsura, ci o chestiune exterioară acestuia. În mod cert, situația ce a dus la luarea deciziei nu are nicio legătură cu morala, demnitatea, viața intimă a unei persoane, vreun interes al minorilor sau al justiției și nici nu credem că se încadrează în sintagma „atingerea unor interese de stat” care a fost stabilită de legiuitor prin raportare la specificul unor dosare, a persoanelor judecate pentru un anumit timp de infracțiuni și dezbaterilor ce ar putea avea loc în cadrul acestora”, a mai scris Claudiu Mincic.