Judecătorul Mircea Aron, președintele Consiliului Superior al Magistraturii a declarat la Cluj Napoca, unde a participat la bilanțul Curții de Apel Cluj, că instituția pe care o conduce nu are, pentru moment, o soluție concretă în scandalul interceptărilor telefonice, dispuse în dosarele penale.
Curtea Constituțională a decis că SRI nu mai poate să deruleze această activitate de interceptare, declarând neconstituțional textul din Codul Penal care se rezumă sec că aceste interceptări sunt efectuate de ”alte instituții ale statului”, fără ca acestea să fie nominalizate în mod expres.
Președintele CSM a spus că nu are niciun drept să facă comentarii legate de modul de aplicare a acestei decizii a Curții Constituționale. ”Pe chesitunea asta, nu am ce să comentez până când nu văd modul în care va fi motivată decizia Curții Constituțional. În alte țări, în Belgia nu este nicio problemă. Acolo, Ministerul de Justiție urmărește această chestiune. În Franța s-a procedat oarecum diferite, în sensul că s-au despărțit înregistrările pe mai multe domenii. Ei abia acum pot să faca asta cu cheltuieli enorme. Trebuie să construiești domeniul ca atare”, a spus judecătorul Aron.
Acesta a mai spus că în momentul în care Ministerul Justiției va formula un proiect de lege pe această temă, CSM este obligat să dea un aviz. ”Cu siguranță ni se va cere un aviz, dar până când nu văd cum va arăta ordonanța sau textul legal propus nu pot să zic nimic”, a mai spus judecătorul Aron.