Preşedintele Colegiului Medicilor vrea o nouă lege a malpraxisului. Pacienții sunt puși în pericol

Preşedintele Colegiului Medicilor vrea o nouă lege a malpraxisului. Pacienții sunt puși în pericol Sursa foto: Arhiva EvZ

Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Daniel Coriu, afirmă că instituţia pe care o conduce intenționează ca în primăvara acestui an să propună o nouă lege a malpraxisului. Cea din prezent este de 25 de ani şi este nefuncţională.

Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Daniel Coriu, a afirmat că legea malpraxisului este de 25 de ani şi este nefuncţională, precizând că aceasta nu satisface nici nevoile pacientului, adică primirea unei compensaţii financiare în timp real, şi nici nu protejează medicul.

De asemenea, a mai subliniat: „Noi intenţionăm ca în aprilie-mai să mergem în Parlament să putem să avem o discuţie cu un grup de parlamentari care să-şi asume acest proiect (al unei noi legi a malpraxisului) şi, bineînţeles, el trebuie construit. Probabil va dura un an de zile tot parcursul legal”, a afirmat Daniel Coriu

Daniel Coriu, despre  noua lege a malpraxisului

Preşedintele Colegiului Medicilor din România a mai subliniat că este nevoie de o astfel de lege pentru restabilirea încrederii societăţii în corpul medical. De asemenea, spune el, medicul nu este protejat.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Vom căuta un grup de parlamentari care să adere la principiile noastre şi să încercăm să promovăm o nouă lege a malpraxisului. Actuala lege o avem de aproximativ 25 de ani şi este nefuncţională, nu satisface nici nevoile pacientului, adică primirea unei compensaţii financiare în timp real, şi nici nevoile medicului, adică medicul nu este protejat. De ce? Sunt doi factori importanţi. În primul rând, fapta de malpraxis este constatată, este decisă de un medic legist, de un medic care aparţine Institutului Naţional de Medicină Legală, care din anumite motive, înţelegem motive destul de obiective, nu are timpul necesar să facă această analiză.

Venim cu o soluţie, propunem înfiinţarea unui corp de experţi medicali, care să fie acreditaţi de Ministerul Justiţiei aşa cum se întâmplă în aşlte profesii, în construcţii, contabilii, fiecare are un corp de experţi. Vrem să avem şi noi acest corp de experţi care să fie profesionalizat şi să poată să facă faţă şi să rezolve în timp real problema”, a explicat Daniel Coriu.

Această poliţă de malpraxis care ar trebui să ne ajute, este lovită de nulitate

Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Daniel Coriu, a precizat că o altă chestiune se referă la poliţa actuală de malpraxis.

„O altă chestiune care trebuie rezolvată se referă la poliţa de malpraxis. Noi în spiritul Legii 95 suntem obligaţi anual să avem o poliţă de malpraxis. Această poliţă care ar trebui să ne ajute, să acopere potenţiale riscuri, acest poliţe sunt lovite de nulitate prin faptul că în ele asiguratorul trece tot felul de clauze de excludere. Şi venim acum să propunem o poliţă fără clauze de excludere şi care să acopere toate situaţiile posibile, inclusiv daunele morale”, a mai afirmat preşedintele Colegiului Medicilor, potrivit news.ro.