Evenimentul Zilei > Politica > Președintele, chemat să interpreteze „Câmpul tactic” al generalului Dumbravă
Președintele, chemat să interpreteze „Câmpul tactic” al generalului Dumbravă

Președintele, chemat să interpreteze „Câmpul tactic” al generalului Dumbravă

Judecătorul Horaţius Dumbravă a propus ieri, în plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să fie invitat preşedintele Klaus Iohannis la o viitoare şedinţă a Consiliului.

 Dumbravă a făcut propunerea în contextul solicitărilor unor asociații ale magistraților de a se face verificări privind posibila afectare a independenţei justiţiei şi magistraţilor de către SRI. Şeful CSM, Marius Tudose, a menţionat că nu este un conflict în acest moment între instituţiile publice ca să intervină pe atribuţia de mediere. Anterior, un alt membru CSM, procurorul Gheorghe Muscalu, a susținut că trebuie solicitate generalului SRI Dumitru Dumbravă explicații în legătură cu ceea ce semnifică pentru acesta „câmpul tactic”. „Termenul acesta lasă posibilitatea unor interpretări în zona instanțelor”, a precizat procurorul.

Pe 18 mai, mai mulți judecători, au solicitat CSM să apere independenţa justiţiei de posibila influenţă a SRI. Solicitarea a venit în contextul în care şeful Direcţiei juridice a SRI, Dumitru Dumbravă, a afirmat că instanţele de judecată sunt „câmp tactic” pentru SRI.