Asemenea românilor de la Paris, și în rândul românilor din Italia, este prezentă ideea conform căreia, prin proasta organizare și subcapacitatea secțiilor de votare, s-a încercat îngrădirea votului imigranților românilor. Și asta întrucât aceștia ar fi fost în număr copleșitor defavorabil actualului Guvern.
O dovadă fără apel a acestei îngrădiri și, în special, a premeditarii acesteia, rezidă, în opinia lui Eugen Terteleac, președintele Asociației românilor din Italia, în refuzul Ambasadei României în Italia de a-și avertiză conaționalii în legătură cu interdicțiile de circulație din week-end de la Romă.
Mai mult, în pofida demersurilor noastre, precizează liderul organizației, Ambasada nu a intervenit pe lângă autoritățile italiene, pentru a solicita facilitarea circulației, duminică, pentru cetățenii români, asta în condițiile în care o mare afluență a românilor, cu ocazia celui de-al doilea tur electoral, era previzibilă.
Și din nou, la Roma, aceeași impresie că la Paris, că românii din străinătate s-au comportat admirabil, dovedindu-și tenacitatea de a asi exercită dreptul legitim de a-și alege președintele în pofida condițiilor inumane de așteptare și logistice.
„Românii din Italia au fost niște eroi, au stat ore în șir la coadă, au fost batjocoriți de funcționarii Ambasadei”, este de părere Terteleac. Asociațiile românilor din străinătate au încercat să ia legătură cu ambasada, pentru a sprijini bunul mers al votului, a ajuta la o ameliorare logistică însă, în pofida tuturor demersurilor de colaborare, este evident că nu s-a dorit că aceste alegeri să decurgă în mod normal”.
Normalul, în vizunea sa, are dimensiunea unei logistici decente, a unei corecte informări în legătură cu desfășurarea alegerilor, cu existența unor secții de votare mai libere, cu informarea în legătură cu accesul la acesta pentru a facilita procesul de votare.
În acest sens, liderul Asociației românilor din Peninsulă deplânge inexistența oricărei comunicări cu Ambasada română în Italia. „Desi de câteva luni am făcut demersuri pentru a lua legătură cu ambasada pentru a putea facilta procesul de votare, am fost nevoiți să comunicăm cu această prin intermediul presei”, spune Terteleac.
El a confirmat, revoltat, utilizarea gazelor lacrimogene de către polițiști împotriva românilor, „situatie care ar fi putut fi evitată dacă s-ar fi acceptat propunerea românilor din asociațiile din Italia de a participă că și voluntari pentru alegeri”.
„Dupa ceea ce s-a întâmplat cu votul din străinătate, demisia primului ministru Ponta, al ministrului de Externe Meleșcanu , al ambasadoarei de la Roma, Dana Constantinescu, și, în general a tuturor celor care s-au ocupat de alegeri, consitutuie un minim gest de onoare. Și apoi ar trebui, în mod evident, că în orice stat de drept care se respectă, să se demareze o anchetă penală pentru împiedicarea voluntară a votului romaânilor din străinătate”.
Și în opinia Aureliei Pop, doctorandă la Roma, calitatea de prim-minstru a lui Ponta nu mai este legitimată după deznodământul evenimentelor electorale de ieri.
„Ponta ar trebui să-și dea urgent demisia. Ar fi o mare nerușinare să mai rămână la guvernare”, spune ea. Aurelia este revoltată, de asemenea, de faptul că, toate imaginile posturilor de televiziune românești (transmise la Roma prin satelit), pe care a încercat să urmărească votul din diaspora, erau foarte cețoase, spre deosebire de posturi precum Taraf, a căror imagini erau extrem de limpezi.
Astfel, declară ea, „n-am reușit să văd și să înțeleg nimic din ceea se petrecea în legătură cu votul românilor din celelalte țări din diaspora”