Preşedintele sârb Aleksandar Vucic a respins apelurile pentru o anchetă internaţională asupra presupuselor nereguli de vot în timpul recentelor alegeri parlamentare şi municipale care au declanşat săptămâni de proteste conduse de opoziţie, cerând anularea votului.
Protestatarii au ieșit pe străzile din Belgrad și din alte orașe din Serbia de la controversatele alegeri din 17 decembrie, care au fost câștigate de Partidul Progresist Sârb (SNS), aflat la guvernare, potrivit rezultatelor preliminare. Coaliția Serbia împotriva violenței, care s-a clasat pe locul al doilea în alegerile generale, a acuzat SNS de fraudă la vot pe scară largă. Autoritățile o neagă.
Vucic neagă că au fost alegerile fraudate
O misiune internațională de monitorizare care a urmat scrutinului a spus că SNS a câștigat un avantaj nedrept prin prejudecățile media, influența necorespunzătoare a lui Vucic și neregulile la vot, cum ar fi cumpărarea de voturi.
Autoritățile sârbe au respins acuzațiile.
Pentru a exclude orice anchetă externă, Vucic a spus pe 2 ianuarie că alegerile din Serbia sunt „o chestiune a instituțiilor statului sârb”
Vucic se declară împotriva violenței
Vucic a sugerat că Serbia împotriva violenței protestelor duse de opoziția care respinge rezultatele, în special la votul pentru autoritățile orașului Belgrad.
Serbia împotriva violenței a ocupat locul al doilea în alegeri, cu 23,56% din voturile parlamentare.
Partidul Socialist din Serbia a fost al treilea cu 6,56%. Rezultatele finale sunt de așteptat să fie publicate în această lună.
Mii se persoane au ieșit în stradă
Mii de persoane s-au adunat la Belgrad pe 30 decembrie, în ceea ce a fost descris drept cel mai mare protest de până acum, manifestanții scandând „Hoți!”.
Mitingul din capitala sârbă a fost organizat de o inițiativă civică independentă, ProGlas (Pro-Vote), care a militat pentru o prezență ridicată la vot. Opoziția a cerut o anchetă internațională a scrutinului după ce reprezentanții mai multor organe de supraveghere globale au raportat nereguli multiple, inclusiv cazuri de cumpărare de voturi și umplere de buletine de vot.
Au fost lansate acuzații că alegătorii din Serbia și din țările învecinate au fost înregistrați și transportați cu autobuze pentru a vota la Belgrad, potrivit Radio Europa Liberă.