Președintele a prins viteză, pas cu pas către un nou mandat

Președintelui Iohannis i se apropie termenul și, chiar triumfător după referendumul din 26 mai, îi cam fuge pământul de sub picioare. Nu din cauza PSD, căci acolo încearcă să o fi delizeze pe Viorica Dăncilă, ci pentru că, pe neașteptate, i-a apărut o piedică, ce nu este chiar un ciot. Deși PNL este vioara întâi în Opoziție, asul este în mâneca Alianței USR PLUS. Dan Barna și Dacian Cioloș fac jocurile la alegerile prezidențiale și, cel puțin, în primul tur de scrutin, alianța nu îl va susține pe Iohannis. Consultările pe care președintele le-a avut, ieri, cu trei partide parlamentare pe tema aplicării rezultatelor referendumului, au fost o tatonare a candidatului Klaus Iohannis.

Ieri, președintele a avut două ieșiri publice înainte de a se întâlni cu liderii PNL, USR și UDMR. Mesajele lui sunt aceleași, menite să-i consolideze poziția de cel mai important candidat la prezidențiale. S-a folosit, inclusiv de prezența Papei Francisc în România, pentru a le aminti românilor că este artizanul mobilizării românilor. Despre mobilizare a vorbit și la Forumul Internațional al Societății Civile, la care au participat și străini. Președintele a cerut vigilență și ieșiri în stradă dacă va fi cazul.

Îi îndemn (pe români-n.red) să aibă aşteptări de la cei pe care i-au ales să îi reprezinte în Parlamentul European, să îi urmărească şi să reacţioneze imediat la orice acţiune care contravine valorilor asumate şi angajamentelor luate. În acelaşi timp, mă aştept ca întreaga societate românească să se implice, astfel încât politicienii să nu poată ignora rezultatul de la referendum, iar acesta să fie pus în practică imediat”, a declarat Iohannis în discursul oficial la eveniment.

Apoi, a dat fuga la Cotroceni, unde trebuia să ajungă delegația liberalilor. Însă, înainte de a da ochii cu susținătorii lui le-a transmis că-i amână puțin și a mai ținut un discurs pe treptele de la palat. Nu a spus nimic nou, a subliniat meritul pe care îl are în chestiunea referendumului și a anunțat că mai are în cap un plebiscit, pe revizuirea mai largă a Constituției, dar încă nu știe când va avea loc.

„Am convocat aceste consultări după ce a fost foarte clar că referendumul a fost câștigat de mine împreună cu românii și după ce am aflat cu toții rezultatele de la alegerile europarlamentare.

Acum este evident că ceea ce a decis poporul la referendum trebuie urgent implementat în practică, adică în legislație, însemnând în Constituție și în lege”, a spus președintele.

N-au învățat lecția

Șeful statului i-a atacat pe politicienii puterii și i-a acuzat că au dat, luni, o OUG pentru modalitatea de alegere a președinților de Consilii Județene, prin vot direct ca primarii. I-a acuzat și luni, dar nu personal, ci prin vocea purtătoarei de cuvânt a Administrației Prezidențiale, Mădălina Dobrovolschi. Iohannis a spus că trebuie introdusă o prevedere care permite atacarea ordonanțelor de urgență și altor instituții decât Avocatului Poporului, pentru că ar fi avut posibiltatea să riposteze: „Am putut să vedem chiar ieri ce bine ar fi fost să existe această cale de atac, fiindcă PSD, care a pierdut rușinos aceste alegeri europarlamentare, nu a știut să găsească răspuns mai bun la acest rezultat decât să se apuce de, ghiciți, iarăși ordonanță de urgență, și nu orice domeniu, chiar în domeniul alegerilor, mai exact alegerilor locale pentru Consiliile Județene, respectiv președinții Consiliilor Județene. O abordare fundamental greșită din partea PSD. Trebuia, PSD, după această palmă primită de la electorat să se abțină de la orice ordonanțe de urgență”.

În ceea ce privește revizuirea mai largă a Constituției, președintele crede că acest lucru se poate face, dar nu acum.

„Nu este neapărat de dorit să mergem pe o revizuire largă a Constituţiei în această configuraţie. Avem rezultatul foarte pozitiv al unui referendum şi acest rezultat trebuie implementat acum. Dacă vrem o revizuire mai largă sau modernizare, sau o nouă Constituţie, acest lucru trebuie discutat ulterior şi trebuie găsită o largă majoritate politică care sprijină o astfel de revizuire amplă a Constituţiei. În acest moment, după părerea mea, condiţiile pentru o amplă revizuire a Constituţiei nu sunt date”, a spus Iohannis.

Președintele a explicat că Referendumul pentru revizuirea Constituției, pentru implementarea a ce s-a votat acum, „trebuie organizat când se poate și cu cât mai repede, cu atât mai bine”. Însă, ia în calcul faptul că pe români îi mai așteaptă trei tururi de scrutin și nu ar vrea să-i suprasolicite, eventual pune un referendum peste alegeri: „Pe de altă parte, având în vedere că avem patru alegeri – primele le-am avut, avem încă trei - ar fi cel puțin ciudat să se organizeze referendumul între alegeri, fiindcă românii nu cred că agreează să vină la vot de patru ori, plus încă o dată. Nu este niciun fel de problemă ca referendumul de validare să fie suprapus peste una dintre alegerile care vor veni în următorul an”. Iohannis spune că nu la alegerile prezidențialele, care sunt primele, poate la alegerile locale sau chiar parlamentare.

Liberalii nu au vorbit de Guvern

Delegaţia PNL care s-a dus la Cotroceni a fost condusă de președintele Ludovic Orban, și a fost formată din deputaţii Raluca Turcan, Florin Roman şi Ion Ştefan şi preşedintele PNL Bistriţa, Ioan Turc.

Deputatul Florin Roman a declarat după întâlnire, pentru EVZ, că nu s-a discutat despre formarea guvernului, despre majoritate în Parlament, ci doar despre temele referendumului. Liberalii sunt dispuși să susțină și inițiativa USR, „Fără penali în funcții publice” să facă obiectul revizuirii Constituției.

 

USR a sărit cu moțiunea de cenzură

Subiectele abordate de USR cu Klaus Iohannis au fost mult mai ample. Președintele USR Dan Barna a declarat că au discutat despre calendarul pentru perioada următoare, pe marginea moţiunii de cenzură, pe care Opoziţia o va depune săptămâna viitoare, cel mai probabil. „Şi am analizat diverse scenarii pentru viitor, din perspectiva aceasta, a posibilităţii ca moţiunea să treacă”, a spus Barna. Acesta a adăugat că USR va susţine la nivel parlamentar „orice variantă de guvern non-PSD”. „Am precizat noi, dinainte de a primi această întrebare, că susţinem parlamentar orice variantă de guvern non-PSD, pe acele principii şi priorităţi pe care le-am menţionat: fără penali în funcţii publice, renunţarea la pensiile speciale, cu particularitatea celor militare şi ale magistraţilor, primari în două tururi - foarte important, un element la care ţinem foarte mult - şi Ordonanţa 114 să fie corectată, respinsă”, a explicat liderul USR. Acesta crede că după prezidențiale sunt necesare alegeri anticipate.

În ceea ce privește inițiativa „Fără penali în funcţii publice”, Barna a spus că preşedintele a agreat ideea: „Noi considerăm că reforma constituţională, despre care am vorbit, ar trebui să fie, cumva, un pic mai largă, dar oricum ea va fi axată pe reducerea rolului ordonanţelor şi clarificarea termenului de urgenţă. În egală măsură am precizat foarte clar - şi preşedintele a fost de acord - că iniţiativa „Fără penali în funcţii publice” va trebui să facă parte din această revizuire a Constituţiei, pentru că are în spate un milion de semnături şi a trecut de Curtea Constituţională, deci este o iniţiativă legitimă şi legală, şi morală, evident”.

Klaus Iohannis s-a întâlnit și cu liderii UDMR, care și ei vor o revizuire mai largă a Constituției și eliminarea în totalitate a ordonanțelor de urgență.

Azi, președintele se întâlnește cu reprezentanții PSD și PMP.