Preşedintele a fentat învestitura lui Dragnea

Preşedintele a decis, în ultima clipă, să nu mai participe la ceremonie, deranjat de numărul mare de lideri locali invitaţi.

Liviu Dragnea a preluat ieri conducerea Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), în cadrul unei ceremonii extrem de fastuoase, demnă de primirea unui preşedinte de stat. Deşi fusese anunţată oficial, iar cameramanul şi fotograful de la Cotroceni ajunseseră deja la sediul ministerului, Traian Băsescu şi-a anulat prezenţa pe ultima sută de metri.

Preşedintele şi-a motivat decizia prin faptul că „a considerat nepotrivită invitarea unui număr atât de mare de politicieni“. În lipsa şefului statului, garda ministerului s-a reorientat rapid, dându-i onorul preşedintelui Senatului, Mircea Geoană.

Coloana oficială a trecut pe lângă locul ceremoniei Potrivit martorilor prezenţi la eveniment, coloana oficială a preşedintelui a trecut pe lângă sediul MAI la ora programată, fără a se opri însă, ci urmând traseul obişnuit, direct spre Palatul Cotroceni.

Răzgândirea de ultim moment a lui Băsescu a fost o surpriză şi pentru stafful prezidenţial, anunţat - potrivit unor surse apropiate Palatului Cotroceni - cu zece minute înainte de ora la care era pregătită sosirea sa. Ca dovadă, fotograful şi cameramanul oficial al preşedinţiei, precum şi purtătorul de cuvânt Valeriu Turcan ajunseseră deja la ceremonie. Garda i-a dat onorul lui Geoană Absenţa lui Băsescu a atras modificări de ultim moment în desfăşurătorul ceremoniei. Pregătită să-l aştepte pe Băsescu, garda ministerului s-a reorientat, dându-i onorul următorului politician ca rang prezent, Mircea Geoană.

Şi Liviu Dragnea s-a arătat extrem de uimit de decizia preşedintelui, precizând că a aflat cu 15 minute înaintea începerii ceremoniei că Traian Băsescu nu va mai veni. Potrivit explicaţiilor oficiale, Băsescu ar fi fost deranjat de prezenţa celor 200 de primari şi şefi de consilii judeţene invitaţi.  

„Preşedintele a considerat nepotrivită invitarea unui număr atât de mare de politicieni având în vedere că, în mod tradiţional, instalarea unui ministru este un moment sec, scurt şi tradiţional“, a declarat Valeriu Turcan, refuzând să comenteze însă de ce aceiaşi invitaţi au fost bineveniţi la Cotroceni, la învestirea noului guvern.

Capii poliţiei de o parte, „baronii“ de cealaltă

Ceremonia de numire a lui Liviu Dragnea a fost una demnă de un preşedinte, nesemănând nicidecum cu o simplă acţiune de predare-primire. La intonarea imnului de stat, de o parte a sălii s-au aflat toţi capii Poliţiei Române, iar de cealaltă - reprezentanţii administraţiei locale, printre care s-au numărat „baroni“ precum Marian Oprişan şi Radu Mazăre.

Alături de noul ministru s-au mai aflat preşedintele Senatului, Mircea Geoană, precum şi vicepremierul Dan Nica, cel care a asigurat interimatul la Interne, după demisia lui Gabriel Oprea. Ceremonia s-a încheiat cu o descriere extrem de succintă şi interesantă a noului ministru, făcută chiar de către şeful său de partid, Mircea Geoană: „Este un om care este un om dârz“ şi care „se bucură de tot sprijinul partidului“. 

ÎN AŞTEPTARE   Fără confirmări pentru şefia „Doi ş’un sfert“

Numirile în eşalonul doi din MAI vor fi făcute după ce variantele vor fi discutate cu noul ministru şi vor fi luate decizii la nivelul PSD, a precizat ieri Mircea Geoană.

Potrivit unor surse ministeriale, citate de Mediafax, conducerea Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI) - fostul „Doi ş’un sfert“ - ar urma să fie preluată de actualul adjunct al DGA, Ionel Georgescu, în timp ce postul de adjunct îi va reveni lui Eugen Corciu, fost adjunct al şefului Poliţiei Române. Întrebat de presă dacă numele vehiculate sunt aproape de realitate, Dragnea a răspuns sec: „Orice nume este aproape de realitate“.