Preşedintele a dat tonul corului de lăudători ai UDMR

„Potenţialul” UDMR a fost redescoperit brusc în an electoral de politicieni, care au transformat Congresul de sâmbătă al Uniunii într-o tribună a lăudătorilor.

Tonul a fost dat chiar de preşedintele Traian Băsescu, care i-a transformat pe parlamentarii Uniunii din cei care dădeau semnalul „epurării” românilor din secuime, în urmă cu două luni, în factorul de echilibru al vieţii politice, fără de care „adesea am fi fost în situaţia să greşim”. Printre regretele că UDMR nu mai e la guvernare, Băsescu le-a dat şi o speranţă maghiarilor: adoptarea legii autonomiei culturale.

„Aşa cum discutam cu câţiva ani în urmă, când se formase guvernul Tăriceanu, cu domnul preşedinte Markó Béla, cred că legea autonomiei culturale este o lege care trebuie să treacă prin parlament cât de rapid”, a spus preşedintele de la tribuna Congresului UDMR. Semnalul a fost receptat rapid de liderul Uniunii Marko Bela. „De acum încolo aş vrea să contez pe susţinerea domnului preşedinte în ceea ce priveşte autonomia culturală, fiindcă s-a spus în mod clar acest lucru”, a spus Marko, amintind de delimitarea totală a PDL de statutul minorităţilor care include o prevedere în acest sens.

Hrebenciuc: „Viitorul arată bine”

Dacă anul trecut nici nu voiau să audă de UDMR, socialdemocraţii au acum numai cuvinte de laudă faţă de politicienii Uniunii. „Vreau să vă spun că şi viitorul arată bine, pentru că profesionalismul de care UDMR dă dovadă în parlament noi de multe ori îl admirăm. Parlamentarii UDMR au o activitate excepţională”, le-a spus participanţilor la congres vicepreşedintele PSD, Viorel Hrebenciuc. El a făcut o trecere în revistă a realizărilor Uniunii de 20 de ani încoace, insistând pe relaţia din perioada guvernării cu PSD.

„Îmi pare rău că acum se vorbeşte foarte puţin”, a comentat Hrebenciuc. Corului lăudătorilor s-a alăturat şi preşedintele PNL, Crin Antonescu. „Mă simt în largul meu printre dumneavoastră, deşi nu înţeleg nicio iotă ungureşte. Şi mă simt în largul meu pentru că există între noi, liberalii, şi dumneavoastră câteva motive de solidaritate peste care nu putem trece şi nu vom trece niciodată”, a spus liderul liberal, făcând referire la guvernarea PNL-UDMR. Declarându-se minoritar şi el, Crin Antonescu ar fi vrut să se răfuiască puţin şi cu actuala putere, dar pentru că premierul Emil Boc părăsise deja lucrările congresului a spus ironic doar că-i mulţumeşte că „a mai rămas puţin în sală”.