Evenimentul Zilei > Sport > Campanie EVZ. Președinte al FRF pe bază de dosar. O decizie dată de Curtea Supremă l-a propulsat pe Burleanu la Casa Fotbalului
Campanie EVZ. Președinte al FRF pe bază de dosar. O decizie dată de Curtea Supremă l-a propulsat pe Burleanu la Casa Fotbalului

Campanie EVZ. Președinte al FRF pe bază de dosar. O decizie dată de Curtea Supremă l-a propulsat pe Burleanu la Casa Fotbalului

În timpul comunismului, promovarea în carieră depindea în primul rând de dosarul de cadre, competența fiind undeva la urmă. Tot în urma unui dosar, dar penal, nu de cadre, a ajuns Răzvan Burleanu președintele Federației Române de Fotbal.

„Nu are rost să discut din moment ce s-a spus că se știa sentința noastră cu o lună de zile înainte, unde, cât luăm fiecare, tot”, declara Cristian Borcea, unul dintre condamnații din dosarul Transferurilor, în urma căruia i s-a deschis calea lui Burleanu către șefia fotbalului românesc.

Și dacă nici Borcea, care a reușit performanța să se culce cu judecătoarea care se ocupa de dosar, nu știa ce spune…

La începutul anului 2014, Gică Popescu candida pentru a doua oară la preşedinţia Federaţiei Române de Fotbal (FRF), după alegerile din 2005, pe care le-a pierdut în faţa lui Mircea Sandu.

Acuzațiile care i s-au adus lui Gică Popescu

Cu o zi înainte de alegerile FRF, la care era marele favorit, Popescu a fost condamnat la trei ani şi o lună de ÎNCHISOARE CU EXECUTARE în DOSARUL TRANSFERURILOR.

Gică Popescu intrase în atenţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie în 2008, ulterior fiind trimis în judecată alături de Gheorghe Nețoiu, Victor Becali, Ioan Becali, Mihai Stoica, George Copos, Jean Pădureanu şi Cristian Borcea pentru ilegalităţi comise în transferul mai multor fotbalişti.

Popescu a fost acuzat că a primit un comision de un milion de dolari în urma transferului lui Florin Bratu de la Rapid la Galatasaray Istanbul.

Deși a plătit, ulterior, impozitul aferent, marele fotbalist a fost, spre uluiala generală, condamnat cu executare.

Avându-i în spate pe George Marior și Vasile Dâncu, Răzvan Burleanu, un personaj cvasi-necunoscut atunci, a câștigat alegerile, deși nimeni nu-i dădea vreo șansă.

Însă, cu o zi înaintea procesului electoral, magistrații de la ÎCCJ au dat verdictul în „Dosarul Transferurilor”, iar Gică Popescu, marele favorit la șefia FRF, a fost scos din joc.

Procurorul, cu suspendare, judecătorul, cu executare

Mulți inițiați în tainele justiției, politicii și fotbalului românesc au susținut că Gheorghe Popescu a fost condamnat numai și numai pentru ca Burleanu să devină președintele FRF.

Ipoteza este foarte plauzibilă dacă luăm în calcul că Popescu a fost condamnat cu executare deși, la ultimul termen de judecată, în 11 februarie 2014, procurorul a cerut să fie condamnat cu suspendarea pedepsei.

În 2015, la meciul Irlanda de Nord – România, disputat la Belfast, printre invitații lui Burleanu s-au numărat George Maior (fost director SRI), Liviu Dragnea și Vasile Dâncu.

Maior versus Coldea

La începutul lunii martie 2018, jurnalistul Dan Andronic a dezvăluit o discuție avută în 2014, înaintea alegerilor FRF, cu George Maior și Florian Coldea.

Primul era director SRI, cel de-al doilea, prim-adjunct.

„Știam de planul de schimbare a României prin raderea celor „vechi” și instalarea „omului nou”, de implicarea Binomului, iar în cazul FRF auzisem că Burleanu este susținut de Vasile Dâncu și, pe cale de consecință, și de George. Ponta și Dragnea erau pe aceeași pagină, aș spune acum”, a scris Dan Andronic pe contul de Facebook.

Mai departe, jurnalistul povestea cum a reacționat Maior, atunci când Coldea a spus că:

„Nu știu dacă o să câștige Burleanu, cred că are mai multe șanse Chivorchian… – Băi, nu vă băgați și aici! Ce căutați voi în fotbal (n.m. voi, adică partea operativă), ce vă interesează cine câștigă? Bineînțeles că o să câștige Burleanu”, a tunat Maior.

Pedepsele din Dosarul Transferurilor:

Cristi BORCEA 6 ani și 4 luni

Ioan BECALI 6 ani și 4 luni

Victor BECALI 4 ani și 8 luni

George COPOS 3 ani și 8 luni

Mihai STOICA 3 ani și 6 luni

Gigi NEȚOIU 3 ani și 4 luni

Jean PĂDUREANU 3 ani și 4 luni

Gică POPESCU 3 ani, o lună și 10 zile

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.