Presa internațională despre criza politică din România. Guvernul român, la un pas de prăbușire

Presa internațională despre criza politică din România. Guvernul român, la un pas de prăbușire

Criza din coaliția de guvernământ de la București nu a atras interesul multor publicații din străinătate, probabil ți din cauza faptului că Afganistanul rămâne subiectul central atât pentru agențiile de presă internaționale, cât și pentru marile ziare de limbă engleză și franceză.

"Guvernul român, în pragul colapasului, după demiterea ministrului Justiției", titrează poitico.eu relatând că "Tensinile au dat în clocot după ce Cîțu de la Partidul Național Liberal a încercat să forțeze un controversat program de cheltuieli locale și l-a demis pe ministrul Justiției, Stelian Ion, membru USR PLUS, al doilea memru ca mărime al coaliției", notează politico.eu.

 

Radio Europa Liberă: Acuzațiile premierului Cîțu la adresa ministrului Justiției Stelian Ion

"Nu voi accepta miniștri în guvernul român care se opun modernizării României", citează site-ul în limba engleză al Radio Europa Liberă acuzațiile lansate de premierul Florin Cîțu la adresa ministrului Stelian Ion.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Blocarea activității guvernului pentru că nu sunteți de acord să dezvoltați comunități înseamnă încălcarea mandatului dat de parlament prin programul de guvernare", a adăugat el.

De asemenea, site-ul amintit prezintă și replica USR- PLUS, „În acest fel, Florin Citu și-a semnat de fapt propria plecare din guvern, deoarece este doar o chestiune de timp până când Florin Citu va pleca acasă.”

 

Euractiv Criza a fost provocată de insistența lui Cîțu

Demiterea ministrului român al justiției Stelian Ion de către premierul Florin Cîțu a provocat o criză majoră în coaliția de guvernare, deoarece partenerii mai mici din USR PLUS cer Partidului Național Liberal (PNL) să numească un nou șef de guvern, scrie și site-ul Euractiv. "Criza a fost provocată de insistența Citu de a aproba un program național de dezvoltare în valoare de 10 miliarde de euro, considerat de USR PLUS ca fiind succesorul programelor lansate în trecut care permiteau primarilor din partidele de guvernare accesul la finanțare ușoară fără verificarea de către UE a proiectelor finanțate."

Este a doua oară când Citu demite un ministru USR PLUS fără știrea partenerilor săi. Liderii USR PLUS au vorbit despre părăsirea coaliției sau chiar susținerea unui vot de neîncredere împotriva guvernului, scrie site-ul Euractiv.