Veto-urile națioanale au început să fie o tradiție la nivelul Uniunii Europene. Votul Austriei împotriva aderării României la Spațiul Schengen ar putea însemna doar o încercare a guvernului de la Viena de a-și afirma interesele la nivel european.
O analiză a unui cotidian austriac a arătat că decizia guvernului de la Viena de a bloca aderarea României la Spațiul Schengen a reprezentat o acțiuni solitară. De asemenea, Austria a trebuit să își asume că dacă un guvern șantajează UE și își atrage furia statelor membre. Așadar, guvernul austriac ar trebui să știe precis care este obiectul pe care îl urmărește.
Declarațiile ministrului de interne, Gerhard Karner, și ale membrilor Partidului Popular Austriac (ÖVP) aproape că nu arată niciun obiectiv. Este clar că Austria este nemulțumită de politica UE în materie de azil și are motive întemeiate în acest sens. Totuși, explicația guvernului nu are legătură cu recentul val de cereri de azil și cu aderarea țării noastre la Spațiul Schengen pentru că prin România aproape că nu vin refugiați.
În același timp, ministrul a declarat că nu este momentul oportun pentru ca spațiul de liberă să fie circulație să fie extins, dar Croația a fost primită în Schengen. Guvernul de la Viena a declarat că sistemul european de azil a eșuat. Totuși, nu a fost făcută nicio solicitare concretă Comisiei Europene. Acest lucru arată că asigurarea frontierelor nu este un subiect atât de important pentru Viena precum a lăsat de înțeles.
Ungaria permite trecerea refugiaților
Țara care permite, de fapt, trecerea refugiaților și promovează astfel „turismul de azil” este Ungaria. Cancelarul austriac Karl Nehammer nu a avut nicio declarație în legătură cu premierul autoritar al Ungariei, Viktor Orbán. Jurnaliștii cotidianului austriac național se întreabă de ce Viena a vrut să antagonizeze restul Europei, să îngreuneze situația multor companii mari și mici care își câștigă banii în România. De asemenea, Austria riscă să piardă și capitalul politic important ale UE.
În ceea ce privește viitoarele alegeri de land din Austria, niciun alegător din Krems sau Zwettl nu va vota cu ÖVP pentru că politicienii au reușit prin votul împotriva țării noastre doar să îngreuneze sosirea îngrijitoarelor românce. În plus, șoferii camioanelor au fost condamnați să piardă foarte mult timp la graniță, se mai arată în analiza realizată de Der Standard.