Siria este în pragul unei catastrofe din punct de vedere sanitar din cauza epidemiei de tifoidă, diaree severă și alte boli la fel de grave, care ar putea să se extindă și în Europa, spun experții. Profesorul John Ashton, președintele facultății de Sănătate Publică din Marea Britanie, spune că s-a format o furtună perfecta de condiții pentru extinderea bolilor care s-au dezvoltat, scrie The Independent.
Să urăm bunvenit Rusiei în Siria
Tifoida s-a declanșat luna trecută în tabăra de refugiați din Yarmouk,care înainte d război a fost o suburbie controlată de Statul Islamic. ONU cere acces la această zonă având în vederea răspândirea rapidă a bolilor.
Tifoida este cauzată de o bacterie contagioasă care se transmite de la o persoană la alta prin mâncare și apă contaminate cu urme ale bacteriei.
Numărul cazurilor de diaree și hepatita A au crescut. Profesorul Ashton atrage atenția că există un risc și de holeră, tuberculoză, dar și riscul răspândirii corona virusului. Au fost raportate și boli ale căror simptome sunt asemănătoare cu lepra, în anumite părți ale Siriei.
Aproape 60% dintre spitale sunt închise sau funcționează doar partial și este o mare lipsă de medicamente și sânge.
Bolile amenință Europa
Profesorul Ashton a cerut intervenție urgentă pentru oprirea luptelor și permiterea îmbunătățirii sistemului de sănătate, afirmând că este posibilă o răspândire a acestora și în anumite țări din Europa.
"Ca urmare a riscului unui conflict prelungit în Siria, costurile umane și sociale ale războiului cresc de la oră la oră, a declarat pentru The Independent, profesorul.
"Pe scurt, ne apropiem de o catastrofa sanitară publica, unde riscurile expansiunii în Europa și Occident a bolile infecțioase sunt din ce în ce mai mari. Bombele nu vor opri o epidemie. Numai pacea și încetarea confictului va face acest lucru. "
Războiul civil din Siria- care implică forțele președintelui Bashar al-Assad, ale Statului Islamic, ale afiliaților grupării Al-Quaeda, ale Armatei Libere Siriene, ale kurzilor și alte forte ale rebelilor- au creat o urgență umanitară foarte complexă, acompaniată de o furtună perfectă de condiții care permit bolilor infecțioase să se extindă.
Sistemul sanitar a fost compromise de distrugerea facilităților, tăierea personalului medical și lipsa la medicamente și suplimente medicale esențiale.