Evenimentul Zilei > International > Preotul „fără teamă” de la Notre-Dame din Paris a devenit eroul Franţei. A salvat Coroana de Spini a lui Iisus Hristos. Foto în articol
Preotul  „fără teamă” de la Notre-Dame din Paris a devenit eroul Franţei. A salvat Coroana de Spini a lui Iisus Hristos. Foto în articol

Preotul „fără teamă” de la Notre-Dame din Paris a devenit eroul Franţei. A salvat Coroana de Spini a lui Iisus Hristos. Foto în articol

Preotul „fără teamă”, cum a fost numit de un pompier, a salvat relicve de neprețuit din focul care a mistuit o parte din catedrala Notre-Dame din Paris. Un erou care a intrat în catedrală pentru a salva moaștele sacre: Jean-Marc Fournier, capelan al Brigăzii de Pompieri din Paris. Este acelaşi preot care a avut curaj să intre în sala de spectacole unde tocmai fuseseră omorâţi 89 de oameni de către gruparea islamistă.

Notre Dame a ars luni seară sub privirile înlăcrimate ale planetei întregi. În timp ce afară parizienii strânși în apropierea catedralei cântau în cor Ave Maria, un preot reușea să salveze din flăcări comorile Catedralei Notre Dame.

Este preotul francez care a ajutat pe cei răniți după cel mai grav atac terorist de la Paris din acest secol. Astăzi, este considerat un  erou al incendiului de la Notre-Dame.  Jean-Marc Fournier, capelan al Brigăzii de Pompieri din Paris, a salvat de la furia flăcărilor Sfântul Sacrament (Taina Bisericeasc) şi Coroana de Spini.

Se temea ca nu cumva ambele artefacte religioase să fie mistuite de incendiul care cuprins clădirea iconică.  "Părintele Fournier este un erou absolut", a declarat un membru al serviciilor de urgență.  "El nu a arătat nici o clipă că îi este teamă în timp ce a salvat relicvele din interiorul catedralei și s-a asigurat că sunt la adăpost".

Coroana de spini este considerată a fi o relicvă a coroanei plasată pe capul lui Iisus Hristos la răstignirea sa. A fost adusă la Paris în 1238 de către monarhul francez Louis IX.  Obiectul sfințit este ţinut într-o cutie aurie în aşa fel construită pentru a se păstra perfect coamoara și doar ocazional este afișată pentru ca oamenii să o vadă.

Etienne Loraillere, redactor pentru rețeaua de televiziune catolică KTO din Franța, a declarat că Fournier "a mers cu pompierii în Catedrala Notre Dame pentru a salva Coroana de Spini și Binecuvântatul Sacrament".  

Aceasta nu este prima dată când preotul şi-a riscat viaţa. În timpul celui mai cumplit atac terorist preotul a intrat în sala de concerte Bataclan unde membri ai temutei organizații ISIS tocmai omorâseră 89 de oameni, a oferit sistenţă răniţilor.

El a intrat în sala de spectacole Bataclan din Paris, la 13 noiembrie 2015.  Preotul s-a rugat peste morți și i-a mângâiat pe cei răniți. "Am dat o dezlegare colectivă, așa cum mă autorizase Biserica Catolică", a spus Fournier la vremea respectivă.  

Părintele Fournier, în vârsta de 50 de ani, și-a început cariera ca preot catolic în Germania și apoi s-a mutat în departamentul Sarthe din Franța.  S-a alăturat eparhiei Forțelor Armate în 2004, petrecând șapte ani cu armata în întreaga lume, notează news.sky.

O monstranță este folosită pentru a expune elemente religioase

 
Jean-Marc Fournier a fost salutat de un erou.  Pic: Etienne Loraillère