Premierul Viorica Dăncilă are de răspuns la 18 întrebări, tehnice, până la 1 noiembrie, puse de Comisia Europeană. Toate se referă la modificările din legile Justiţiei

Premierul Viorica Dăncilă are de răspuns, până la 1 noiembrie, la 18 întrebări adresate de Frans Timmermans, vice-preşedinte al Comisiei Europene.

Aşa cum arată portalul www.ziare.com, întrebările se referă la modificările din Codul Penal şi din Codul de Procedură Penală.

Comisia Europeană arată, şi prin formularea acestor întrebări, că noua legislaţie pe tema Justiţiei din România încalcă trei directive europene foarte importante.

De pildă, una dintre întrebări se referă la modificarea articolului 305 din Codul de Procedură Penală, vizând închiderea investigaţiei penale după un an de la deschiderea cazului, dacă organele de cercetare nu au identificat un suspect.

Comisia Europeană vrea să ştie totuşi în ce condiţii această investigaţie poate să continue. Mai mult, în ce condiţii victimele unei infracţiuni pot să conteste decizia de închidere a dosarului.

În acest caz, există Directiva Europeană 29/2012 de stabilire a unor norme minime în legătură cu drepturile, sprijinirea și protecția victimelor criminalității.

Alte întrebări, la fel de tehnice, se referă la directivele 1371/2017 privind combaterea fraudelor îndreptate împotrivă intereselor financiare ale Uniunii prin mijloace de drept penal precum și 42/2014 în ceea ce priveşte înghețarea și confiscarea instrumentelor și produselor infracțiunilor săvârșite în Uniunea Europeană.