Evenimentul Zilei > International > Premierul unui țări europene poza în „om din popor”, dar palmase miliarde de euro. Riscă să piardă alegerile
Premierul unui țări europene poza în „om din popor”, dar palmase miliarde de euro. Riscă să piardă alegerile

Premierul unui țări europene poza în „om din popor”, dar palmase miliarde de euro. Riscă să piardă alegerile

Andrej Babis, premierul Cehiei, are mari probleme și politice, și penale, după apariția documentelor Pandora Papers, care arată multe scheme financiare.

În Cehia vor avea loc alegeri, la finalul acestei săptămâni, pentru un nou parlament. Premierul Andres Babij este dispus să formeze o nouă coaliție, pentru a rămâne la putere, chiar și cu reprezentanții extremei drepte. Dar, prim-ministrul a primit o mare lovitură după apariția documentele Pandora Papers.

Documentele din Pandera Papers îl demolează pe premierul Cehia

Andrej Babis are o avere de miliarde de euro și duce un stil de viață ultraluxos. Dar, el se prezinte ca un simplu antreprenor și avocat al poporului, un om obișnuit. Astfel a procedat și cu ocazia unei vizite la o centrală electrică pe bază de cărbune, unde a mers să stea de vorbă cu muncitorii. La ieșirea din fabrică, în drum spre mașina oficială, o reporteră de investigații îl întreabă dacă deține companii offshore în Caraibe. Babis nu răspunde și permite ca jurnalista să fie împinsă de bodyguarzi musculoși, conform dw.com.

Conform documentelor din Pandora Papers, premierul ceh ar fi cumpărat în 2019 mai multe proprietăți de lux pe Coasta de Azur, în sudul Franței, în valoare totală de 15 milioane de euro, inclusiv un castel, printr-o complexă schemă financiară cu societăți de tip „cutie poștală”, în care și-a acordat în mod oficial un împrumut din propria avuție. În prezent, poliția cehă investighează suspiciuni de spălare de bani. De asemenea, Babis se confruntă cu anchete în Franța și în SUA, bănuit fiind, între altele, de evaziune fiscală.

„Pentru Babis aceste alegeri sunt despre totul sau nimic”

După acest uriaș scandal, viitorul politic al premierului și al partidului său, ANO (Acțiunea Cetățenilor Nemulțumiți), stă sub semnul întrebare. Bais avea mari șanse de câștig, conform sondajelor de opinie, dar lucrurile s-au putea schimba radical, conform sursei citate.

„Pentru Babis aceste alegeri sunt despre totul sau nimic. Nu este vorba doar despre viitorul său politic, ci și de viitorul său personal, inclusiv de urmărirea sa penală și de poziția sa ca om de afaceri”, spune politologul Petr Just pentru DW.

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: