Procurorii DNA au comunicat public, prin intermediul unui comunicat, că l-au trimis în judecată pe premierul Victor Ponta, în Dosarul „Rovinari- Turceni”, în timp ce premierul era în ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT).
În sală erau prezenți și președintele Klaus Iohannis, vicepremierul Gabriel Oprea, cât și ministrul Justiției, Robert Cazanciuc.
„Cei care pot, să vină cu soluții”
După ședința CSAT, președintele Klaus Iohannis a susținut o declarație de presă în legătură cu temele abordate în ședință.
La final, însă, șeful statului i-a cerut din nou demisia premierului Victor Ponta.
Klaus Iohannis a insistat că imaginea României are foarte mult de suferit de pe urma situației.
În data de 5 iunie, când procurorii DNA l-au pus sub urmărire penală pe Victor Ponta în Dosarul „Turceni-Rovinari”, președintele Iohannis i-a cerut acestuia demisia în cadrul unei discuții pe care cei doi au avut-o, lucru pe care l-a menționat și public.
Opoziția îi cere demisia
La scurt timp după ce DNA a anunțat trimiterea în judecată a premierului, partidele din Opoziție au început să îi ceară demisia premierului sau retragerea sprijinului politic din partea liderilor din coaliția de guvernare. Co- președintele PNL Alina Gorghiu le-a solicitat președintelui UNPR, Gabriel Oprea, și președintelui interimar al PSD, Liviu Dragnea, să se disocieze de „un prim-ministru trimis în judecată pentru fapte de corupție”. „Fiecare zi fără demisia solicitată de Opoziție lui Victor Ponta din fruntea Guvernului este responsabilitatea exclusivă a celor doi lideri ai coaliției”, a spus Gorghiu. Pe de altă parte, primvicepreședintele PNL, Cătălin Predoiu, a transmis că „Premierul Ponta se află în afara interesului național. Singura soluție este demisia”. Secretarul general al liberalilor, Marian Petrache, susține că „responsabilitatea menținerii premierului în funcție, revine în totalitate partidelor din coaliția de guvernare și mai ales liderilor acestora”. Și liderii PMP i-au cerut demisia. „Suntem singura țară din lumea civilizată cu premier trimis în judecată pentru corupție. Premierului unei țări nu i se aplică prezumția de nevinovăție până la Judecata de Apoi”, au transmis aceștia, prin intermediul unui comunicat de presă. Reprezentanții Partidului M10 consideră că premierul Victor Ponta „dezonorează grav” România, fiind astfel necesar, în opinia lor, ca acesta să își prezinte demisia din funcția pe care o deține.
Scenarii. Cum poate pleca Ponta din fruntea Guvernului
Există trei scenarii posibile prin care Victor Ponta ar putea să-și piardă funcția de premier. Teoretic, președintele Klaus Iohannis nu îl poate suspenda, deși Constituția României conține un articol pe această temă. El se referă însă la fapte săvârșite în exercitarea mandatului de membru al Guvernului, ceea ce nu este cazul lui Ponta. Surse juridice ne-au declarat însă că, dacă șeful statului recurge la un astfel de gest, Curtea Constituțională ar putea da un verdict ce nu ar fi neapărat favorabil lui Ponta. Asta pentru că prevederile Constituției și ale Legii răspunderii ministeriale nu sunt foarte explicite și ar putea fi nevoie de o interpretare a lor la CCR.
Potrivit art. 109, alin. (2), „Numai Camera Deputaților, Senatul și Președintele României au dreptul să ceară urmărirea penală a membrilor Guvernului pentru faptele săvârșite în exercițiul funcției lor. Dacă s-a cerut urmărirea penală, Președintele României poate dispune suspendarea acestora din funcție. Trimiterea în judecată a unui membru al Guvernului atrage suspendarea lui din funcție. Competența de judecată aparține Înaltei Curți de Casație și Justiție”.
Totuși, rămân trei scenarii prin care Ponta poate fi debarcat:
1Demisia. Ne putem aștepta la o demisie a premierului din fruntea Executivului, deși acest lucru este puțin probabil. „Se cere începerea urmării penale împotriva mea sau a unui ministru, nu mai pot să mai fiu sau nu mai poate să mai fie în Guvern. Ești trimis în judecată, nu mai poți să ocupi o altă funcție”, declara Victor Ponta în luna martie.
În acest caz, președintele este obligat să desemneze un alt premier propus de majoritatea parlamentară, în cazul de față de Coaliția de guvernare.
2Demiterea guvernului prin moțiune de cenzură. Liberalii pregătesc o moțiune de cenzură. În cazul în care PNL reușește să coopteze suficienți parlamentari care să voteze în favoarea moțiunii, Guvernul Ponta 4 ar putea fi demis. De menționat este că, în acest moment, deputații și senatorii UNPR sunt singurii care pot schimba majoritatea parlamentară.
3Un ultim scenariu ar fi ca UNPR să își retragă sprijinul politic față de Guvern sau față de Victor Ponta, iar miniștrii UNPR să demisioneze din Executiv.