Evenimentul Zilei > Actualitate > Premierul spaniol regreta optimismul in privinta ETA
Premierul spaniol regreta optimismul in privinta ETA

Premierul spaniol regreta optimismul in privinta ETA

Seful guvernului spaniol, Jose Luis Rodriguez Zapatero, a facut apel luni seara la un "consens national" pentru a raspunde sfidarii ETA, care a incalcat acordul de incetare a focului la 30 decembrie, printr-un atentat sangeros comis la Madrid.

"Este necesar mai mult decat niciodata sa ne reafirmam unitatea si dorinta de a infrunta intreaga sfidare a terorismului", a declarat Zapatero in parlament, la doua saptamani dupa Atentatul de la aeroportul din Madrid, soldat cu doi morti.

Zapatero a afirmat ca atacul a pus "un punct final" procesului de pace cu organizatia separatista armata, care a anuntat, cu noua luni in urma, un acord permanent de incetare a focului.

"Niciodata nu va mai exista dialog cu violenta", a precizat Zapatero, promitand "cea mai mare fermitate a mijloacelor" statului de drept si o "reintarire a cooperarii cu Franta", in vederea urmariri membrilor ETA si a aducerii lor in fata justitiei. Zapatero si-a exprimat totodata regretul pentru eroarea de a fi fost prea optimist in privinta procesului de pace. 

Concomitent cu discursul lui Zapatero, cotidianul basc "Gara" a dezvaluit ca reprezentantii ETA si ai guvernului spaniol au avut mai multe intalniri in cadrul acordului permanent de incetare a focului, in perioada 22 martie-30 decembrie 2006. Guvernul socialist a negat intotdeauna existenta mai multor intalniri ca si negocierea unor angajamente in cadrul lor.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News