Premierul Grindeanu este așteptat în Parlament. Liberalii vor explicații pentru OUG 6 și 9

La Solicitarea PNL, Sorin Grindeanu participă luni, de la ora 16.00, în Camera Deputaţilor, la „Ora premierului". Liberalii spun că aşteaptă explicaţii pentru adoptarea Ordonanţei de Urgenţă 6, prin care Ministerul Dezvoltării va primi, până în 2020, 30 de miliarde de lei, dar şi pentru Ordonanţa de Urgenţă 9, care le dă autorităţilor locale posibilitatea să cheltuiască peste bugetul alocat.

Potirvit digi24.ro, este prima participare a premierului Sorin Grindeanu la „Ora premierului", o şedinţă de plen organizată, de regulă, lunar, în care fiecare grup parlamentar din Camera Deputaţilor, prin rotaţie, îi adresează o invitaţie şefului Executivului pentru a da explicaţii pe o anumită temă.

Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a declarat că formaţiunea pe care o conduce a depus o solicitare la Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor pentru audierea în Parlament, pe 6 martie, a prim-ministrului Sorin Grindeanu în legătură cu ordonanţele de urgenţă 6 şi 9 care, în opinia liberalilor, sunt la fel de grave precum OUG 13, dar cu impact economic.

„Am luat decizia de a-l audia, în Parlament, pe primul ministru Grindeanu pe cele două ordonanţe economice, Ordonanţa 6 şi 9, la fel de grave precum OUG 13, dar cu impact economic. Din nefericire, s-a trecut peste o decizie a Guvernului care transformă bugetul statului într-un buget pentru huzurul clientelei politice şi credem că este obligatoriu, în Parlament, ca premierul Grindeanu să răspundă în faţa parlamentarilor cu privire la acest arbitrariu care se stabileşte în cheltuirea banului public, prin cele două ordonanţe”, a declarat Raluca Turcan. 

Ordonanţa de urgenţă 6/2017, prin care Ministerul Dezvoltării condus de vicepremierul Sevil Shhaideh primeşte 30 de miliarde de lei pentru perioada 2017 - 2020, a fost aprobată în februarie de Senat, deşi actul normativ a fost dur criticat de opoziţie, care l-a numit la fel de nociv precum OUG 13 pentru Justiţie.

Legea de aprobare a OUG 6 a fost votată de plenul Senatului cu 65 de voturi „pentru” şi 39 de voturi „împotrivă”. PNL, USR şi PMP au votat împotriva actului normativ, pe care l-au criticat dur în cadrul dezbaterilor.

Comisia pentru muncă din Senat a dat raport favorabil şi Legii de aprobare a OUG 9/2017, criticată pentru că elimină plafoanele de cheltuieli bugetare ale autorităţilor publice, precum şi sancţiunile prevăzute în Legea finanţelor publice, după ce amendamentul PNL, susţinut de USR şi PMP, a fost respins. Pe 6 martie, Legea a trecut de plenul Senatului, cu 64 de voturi "pentru" şi 41 "împotrivă".

Niciuna dintre cele două OUG nu şi-a început parcursul la Camera Deputaţilor, nefiind încă discutată în Comisii.

Forul decizional pentru ambele proiecte este Camera Deputaţilor.