Evenimentul Zilei > Economie > Premierul Florin Cîțu dă vești bune românilor: „Nu închidem nimic”. Certificatul verde digital, o „soluție la îndemână”
Premierul Florin Cîțu dă vești bune românilor: „Nu închidem nimic”. Certificatul verde digital, o „soluție la îndemână”

Premierul Florin Cîțu dă vești bune românilor: „Nu închidem nimic”. Certificatul verde digital, o „soluție la îndemână”

Premierul Florin Cîțu a oferit asigurări românilor că guvernul nu va bloca activitatea operatorilor economici, însă pentru ca economia să continue să funcționeze este nevoie de adoptarea unor măsuri precum certificatul verde digital, care va avea caracter obligatoriu în România, în zonele în care incidența COVID -19 va fi de 3 la mia de locuitori.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a hotărât, joi, ca certificatul verde să fie obligatoriu în România, în zonele în care incidența COVID -19 va fi de 3 la mia de locuitori. Acesta va fi obligatoriu la intrarea în restaurante, cinematografe, cafenele, săli de cinematografe, mall-uri, la nunți și botezuri.

Certificatul verde digital „este soluția la îndemână”

România a adoptat această măsură mai târziu decât alte state din Uniunea Europeană. Premierul Florin Cîțu a explicat care este motivul pentru care certificatul verde COVID-19 va fi folosit și pe plan intern.

Șeful Executivului a transmis că, pentru a nu închide economia, așa cum a promis, este nevoie ca autoritățile să recurgă la anumite măsuri care să asigure siguranța desfășurării unor activități pe plan intern. Certificatul verde a fost cea mai la îndemână soluție în acest sens, potrivit poziției premierului Florin Cîțu, care s-a declarat dispus să ia în calcul și alte măsuri, dacă vor fi propuse.

Premierul Florin Cîțu: „Nu voi mai închide piețele, mall-urile. Nu închidem nimic”

„Acum era momentul. Până acum România a fost într-o zonă verde și am reuşit să ținem România în zona verde mult timp față de alte țări din Europa, iar soluția cu certificatul putea să fie orice altceva, dar este soluția la îndemână, a venit pentru că eu nu vreau să închid economia. Am spus din primul moment că nu voi mai închide economia și atunci ne trebuia un instrument prin care să atestăm că oamenii ori s-au vaccinat, ori au trecut prin boală, ori sunt testați, ca să putem să avem…, activitățile să continue.

Certificatul verde este un astfel de instrument care este la îndemână și putem să-l folosim cu toții, putem să-l luăm pe telefon în aplicație, un test QR…, acel cod QR și poate fi citit foarte rapid. Deci, de aceea am mers pe această variantă. Putea să fie orice altă variantă, dar era cea mai la îndemână în acest moment. Dacă apar și alte variante mai bune, le vom folosi pe acelea, dar principiul de la care am pornit este simplu: nu vrem să mai… și eu nu vreau să mai închid economia, nu voi mai închide piețele, nu voi mai închide mall-urile, nu închidem nimic.

Doar persoanele vaccinate vor avea acces în cluburi și discoteci

Astăzi avem și vaccin, dar avem și aceste instrumente prin care putem să spunem că oamenii au trecut prin boală, sunt testați foarte ușor și putem să ținem economia deschisă. Am văzut impactul pentru economia României, dar și pentru economia globală anul trecut, când economiile au fost închise, iar efectele le resimțim și anul acesta și, să știţi, se văd și în prețurile pe care le vedem în acest an, pentru că sunt comenzi făcute anul trecut”, a declarat, joi seară, la TVR 1, premierul Florin Cîțu.

În spații, precum cluburile și discotecile, vor avea acces doar persoanele vaccinate, atunci când rata de incidență la fi cuprinsă între 3 și 6 la mia de locuitori.

„Acolo nu schimbăm lucrurile pentru că este interacțiune, este mai complicat. Dar așa a fost și până acum, acolo nu schimbăm regulile deocamdată, în rest, da, vom folosi certificatul verde și, este adevărat, doar în zonele unde avem, în acele localități unde avem o incidență mai mare de 3 la mie; în rest nu pot…, nu sunt folosite certificatele”, a precizat premierul.

Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: