PREMIERUL Dăncilă, chemat înapoi la ŞCOALĂ

Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC) a redactat scrisoarea deschisă pe care o va trimite premierului Viorica Dăncilă, prin care îi cere sprijinul pentru adoptarea şi implementarea Strategiei Naționale pentru Educație Parentală 2018-2025, retrasă din dezbaterea publică de către Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN), după ce Evenimentul zilei a atras atenţia că promovează homosexualismul.

Înţelepciunea copilului de opt ani, după reeducarea părinţilor

În draftul care a fost trimis ONG-urilor componente ale Federaţiei, apare invitaţia adresată premierului: „Vă invităm, stimată Doamnă Prim-Ministru, să participați la cursurile de educație parentală, pe care membrii FONPC le organizează, și veți vedea că scopul nostru este acela de întări familia și a face cât mai mulți copii fericiți. Citez din cele afirmate de un copil de opt ani, după ce părinții lui au participat la unul dintre cursuri de educație parentală susținut în județul Vaslui: Părinții mei sunt mult mai calmi după ce merg la aceste cursuri, nu mai țipă la mine, au timp și pentru mine și nu mă mai bat”.

Deşi FONPC recunoaşte că Strategia este opera unor ONGuri în parteneriat cu UNICEF şi nu a MEN, în scrisoare este desemnat, în mod parşiv, ministerul ca fiind cel care a făcut demersuri şi a semnalat nevoia acestei Strategii, iar apogeul este atins când se spune: „De altfel, Programul de Guvernare 2017-2020 include o serie de măsuri ce fac referire la educația parentală”.

Atacul la familia tradiţională nu avea cum să lipsească

„În partea de introducere a Strategiei se face referire la reticența părinților în ceea ce privește participarea la cursuri de educație parentală și a unor profesioniști datorită faptului că, aceștia idealizează familia tradițională, pe care o consideră drept o formă perfectă de organizare. Studiile arată că, unele din valorilor și practicile care s-au transmis tradițional nu sunt beneficie dezvoltării copilului și nu respectă drepturile copilului”, se arată în scrisoare, dându-se, în acelaşi mod parşiv, ca exemplu pedepsirea și disciplinarea copilului prin bătaie.

„Măsurile pe care strategia le va lua, sunt adaptate la cerințele familiei actuale. Modificările profunde și rapide ale mediului social, în condițiile unor schimbări marcate de perioada post-modernității, au efecte dintre cele mai semnificative în spațiul familial. Astăzi, în România, trebuie să ne gândim la nevoile tuturor copiilor, nu doar la acei copii care trăiesc în familia tradițională”, îi mai scrie FONPC premierului. Apoi urmează promisiunea unei lumi mai bune: „Suntem convinși că, prin asumarea principiilor diversității, cum ar fi echilibrul între sexe, incluziunea persoanelor cu dizabilități, respectarea diferențelor culturale și reflectarea în organizațiile și instituțiile în care lucrăm a diversității societății, vom crea o lume mai bună pentru copiii noștri, în care șansele sunt egale, iar dreptul la libera exprimare este respectat”.

O alternativă normală

O soluţie mai bună, decât dusul obligatoriu al părinţilor la şcoală cum vor ONG-urile progresiste, ar fi ca educaţia sexuală în scoli să se facă doar cu acceptul acestora. În parlament zace din luna mai 2016 un proiect legislativ în acest sens, numit sugestiv „Lege pentru Inocenţa Copilăriei privind interzicerea cursurilor de educaţie sexuală în învăţământul preşcolar, primar şi gimnazial fără acordul părinţilor sau tutorelui”, depus de deputatul PSD de atunci Ninel Peia, actualul preşedinte al Partidului Neamul Românesc. Evident că adoptarea acestei legii este inacceptabilă pentru ONG-urile reunite în FNOPC, din cel puţin două motive: nu-şi mai pot îndeplini obiectivul de a-i îndoctrina pe tinerii părinţi şi copiii lor cu „binefacerile” diversităţii şi corectitudinii politice, dar li se va tăia şi accesul la sacii cu bani alocaţi „educaţiei parentale” obligatorii.