Maia Sandu, aflată în vizită de lucru la București, a fost primită, joi, la Palatul Victoria, de prim-ministrul Nicolae Ciucă. Anterior, președintele Republicii Moldova, a avut consultări politice, la Palatul Cotroceni, cu președintele Klaus Iohannis.
Prim-ministrul Nicolae Ciucă s-a întâlnit, la Palatul Victoria, cu președintele Republicii Moldova, doamna Maia Sandu, aflată într-o vizită de lucru în România. În cadrul convorbirilor au fost discutate subiectele de interes de pe agenda bilaterală, cu accent pe proiectele comune din domeniile energiei și transporturilor, care vizează racordarea Republicii Moldova la spațiul Uniunii Europene.
S-a discutat şi despre modalitățile de contracarare a efectelor agresiunii Federaţiei Ruse
De asemenea, au fost abordate teme legate de situația de securitate din Republica Moldova și evoluțiile contextului de securitate regională, în scopul identificării celor mai potrivite modalități de contracarare a efectelor agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei în plan economic, social și umanitar.
„În cadrul convorbirilor au fost discutate subiectele de interes de pe agenda bilaterală, cu accent pe proiectele comune din domeniile energiei și transporturilor, care vizează racordarea Republicii Moldova la spațiul Uniunii Europene.
A fost subliniată necesitatea îmbunătățirii interacțiunii dintre sectoarele de afaceri din România și Republica Moldova, în scopul creșterii rezilienței economice a statului vecin. Cei doi oficiali au fost de acord că, pe fondul creșterii considerabile a schimburilor comerciale în cursul anului anterior, există încă un potențial de exploatat în acest domeniu”, a transmis Palatul Victoria.
Iohannis: „Dar noi nu vom ceda! Vă asigur că Republica Moldova nu este singură în faţa acestor provocări”
Maia Sandu a avut o întrevedere cu preşedintele Klaus Iohannis. Şeful statului a reiterat, joi, în conferinţa de presă comună cu preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, condamnarea fermă de către România a oricăror tentative ruse de destabilizare.
„România rămâne, totodată, deosebit de vigilentă faţă de acţiunile hibride ale Rusiei, care, iată, se intensifică la împlinirea unui an de război”, a spus preşedintele care a adăugat că ţara noastră va continua să sprijine în mod ferm respectarea suveranităţii şi a integrităţii teritoriale ale Republicii Moldova, în frontierele sale recunoscute la nivel internaţional.
El a mai spus că „tentativele de destabilizare sunt susţinute de intensificarea propagandei pro-ruse, scopul fiind alimentarea de narative utile Rusiei şi diminuarea unităţii şi solidarităţii noastre”.
„Au fost atacuri hibride menite să deraieze cursul pro-european al Republicii Moldova. Amenințările din exterior la adresa ordinii constituționale a Republicii Moldova sunt deosebit de îngrijorătoare. Reiterez condamnarea fermă de către România a oricăror tentative ruse de destabilizare. Tentativele sunt susținute de intensificarea propagandei pro-ruse, dar noi nu vom ceda. Republica Moldova nu este singură în fața acestor provocări”, a mai spus președintele român.
Maia Sandu: „Ştim că sângele apă nu se face”
La rândul ei, președinta Republicii Moldova Maia Sandu a mulţumit pentru sprijinul pe care România îl acord Moldovei, în această perioadă „umbrită” de agresiunea rusă împotriva Ucrainei.
„Vă mulțumesc pentru primirea călduroasă la București. Simțim sprijinul puternic al României pentru cetățenii Republicii Moldova. Sângele apă nu se face. Republica Moldova este probabil singurul stat din lumea care are doi miniștri de externe în același timp. Îi mulțumim României că este avocatul nostru. Legătura tot mai strânsă are un impact direct asupra cetățenilor noștri. Suntem tot mai aproape de România, de Uniunea Europeană și de familia noastră”, a afirmat Maia Sandu.
„Ştim că sângele apă nu se face şi relaţia noastră este cea mai bună dovadă a acestui adevăr. Războiul aduce moarte și distrugere. Republica Moldova trece prin provocări fără precedent. Unii au dorit ca țara noastră să cadă, să poată instaura un guvern marionetă, dar Republica Moldova rămâne în picioare, demnă și hotărâtă în drumul său spre UE.
România ne este alături sincer și dezinteresat. Vă mulțumesc mult, domule președinte. România ne-a livrat energie electrică atunci când Moldova a rămas fără surse de curent. E pentru prima dată în istoria țării când nu mai depindem doar de Gazprom )...). La începutul războiului, Republica Moldova era cel mai vulnerabil vecin al Ucrainei. Acum suntem mai rezistenți și mai puternici. Mulțumim, România, pentru consecvență, altruism, îndrumare. Mulțumim că ne ajutați să fim mai puternici”, a încheiat președinta Republicii Moldova, potrivit comunicatului presidency.ro.