Evenimentul Zilei > International > Premierul Armeniei vrea să-l ofere pe fiul său Azerbaidjanului, în schimbul prizonierilor de război
Premierul Armeniei vrea să-l ofere pe fiul său Azerbaidjanului, în schimbul prizonierilor de război

Premierul Armeniei vrea să-l ofere pe fiul său Azerbaidjanului, în schimbul prizonierilor de război

Premierul armean, Nikol Paşinian, a propus liderilor de la Baku să-l dea pe fiul său, Ashot, la schimb pentru toţi prizonierii armeni deţinuţi de Azerbaidjan, scrie Adevărul.

Premierul armean în exerciţiu, Nikol Paşinian, a propus liderilor de la Baku unschimb puțin obișnuit. Premierul este gata să-l dea pe fiul său, Ashot, la schimb pentru toţi prizonierii armeni deţinuţi de Azerbaidjan de la încheierea violenţelor în Nagorno-Karabah în noiembrie trecut.

„Am dat ordin organismelor corespunzătoare să propună oficial părţii azere ca fiul meu să fie predat drept ostatic Baku în schimbul prizonierilor noştri”, a spus Paşinian la un miting electoral în regiunea Shirak, în nordul ţării.

Propunerea neobişnuită a lui Paşinian, citată de portalul armean Mamul.am, intervine după ce fostul preşedinte Serj Sargsyan i-a adus critici premierului interimar pentru lentoarea eforturilor de eliberare a prizonierilor armeni deţinuţi de Azerbaidjan. Acesta a sugerat că altfel ar fi fost situaţia dacă printre prizonieri s-ar fi aflat şi fiul acestuia. Fiul lui Paşinian însuşi, care a luptat anul trecut alături de voluntarii armeni în războiul din Nagorno-Karabah, s-a declarat dispus să fie predat Azerbaidjanului dacă Baku promite eliberarea tuturor celorlalţi prizonieri armeni.

”Sunt pregătit să fiu predat Azerbaidjanului în schimbul returnării prizonierilor de război armeni şi a celorlalţi cetăţeni” a declarat el.

În luna mai, peste 120 de europarlamentari, între care nouă spanioli din cinci grupuri politice, au trimis o scrisoare comună preşedinţilor Consiliului şi Comisiei Europene, Charles Michel, şi, respectiv, Ursula von der Leyen, cerându-le să contribuie la eliberarea prizonierilor de război armeni încă deţinuţi de Azerbaidjan.

Purtătorul de cuvânt al Serviciului European de Acţiune Externă (SEAE), Peter Stano, a lansat un apel similar la 28 mai. Acesta a cerut autorităţilor azere „eliberarea imediată“ a prizonierilor de război armeni. În aceeaşi zi, un apel asemănător a fost lansat de Ambasada SUA la Baku într-un mesaj publicat pe contul de Twitter al misiunii diplomatice.

Eliberarea prizonierilor armen, subiect al  campanii electorale

Eliberarea prizonierilor armeni se înscrie printre temele actualei campanii electorale în Armenia, unde alegeri legislative anticipate sunt preconizate pentru 20 iunie. Acesta va fi primul scrutin după înfrângerea suferită de Erevan în conflictul reizbucnit în Nagorno-Karabah în toamna trecută. La alegerile parlamentare participă 22 de partide şi patru blocuri electorale.

Conform unui recent sondaj, formaţiunea lui Paşinian, Pactul civic, este creditată cu 22,4% din intenţiile de vot, în timp ce principalul rival al acestuia, blocul „Armenia“, condus de fostul preşedinte Robert Kocearian, ar obţine 20,6%.

Spre deosebire de Paşinian, fost ziarist venit la putere în 2018 pe valul unor proteste antiguvernamentale la Erevan, Kocearian este considerat un politician apropiat de Kremlin şi prieten al preşedintelui Vladimir Putin, potrivit presei ruse.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: