Premierul a aflat care este situația românilor care muncesc în Sicilia. "Au fost luate măsuri punctuale"

Premierul a aflat care este situația românilor care muncesc în Sicilia. "Au fost luate măsuri punctuale"

Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstîrnac, i-a prezentat premierului Sorin Grindeanu un raport privind situaţia românilor care muncesc în Sicilia. Ea speră ca, în cel mai scurt timp, măsurile agreate cu autorităţile italiene să fie puse în practică în baza unui memorandum.

"Am prezentat un raport prim-ministrului României. De asemenea, am început un proces de consultări cu ministerele de Interne şi Muncii pe problemele semnalate în timpul acestei misiuni şi sperăm ca, în timp foarte scurt, să reuşim să punem în practică toate măsurile pe care le-am agreat împreună cu autorităţile italiene, astfel încât să asigurăm prezenţa în Sicilia a reprezentanţilor celor două ministere care să răspundă punctual problemelor ridicate acolo. Autorităţile italiene şi-au dat acordul de principiu pe măsurile pe care le-am menţionat anterior în cadrul întâlnirilor de la Roma şi, practic, în momentul de faţă, vom începe un proces de negociere a unui memorandum care să pună în bună lege aceste elemente", a informat Andreea Păstîrnac. 

Potrivit Agerpres, ministrul a precizat că autorităţile locale şi guvernamentale italiene au primit "foarte bine" delegaţia oficială română care s-a deplasat săptămâna trecută la Ragusa, discuţiile fiind "extrem de deschise". 

"Problema abuzurilor pe linie de muncă este constatată începând cu 2014. Au fost luate măsuri punctuale, dar pentru prima dată s-a discutat cu autorităţile guvernamentale şi locale un pachet de măsuri prin care să încercăm să răspundem diferitelor forme de probleme şi diferitelor forme de constrângeri care există în Sicilia. Ansamblul de măsuri care a fost discutat pe acea platformă în care se găsesc, alături de reprezentanţi ai autorităţilor locale, şi sindicate, se găsesc şi ONG-uri are tocmai acest rol de a da posibilitatea celui care a venit acolo (în Italia - n.r.) din străinătate, care poate cunoaşte limba, dar nu cunoaşte dialectul din acel loc, care este izolat din anumite motive să-şi cunoască drepturile, în primul rând, şi să ştie că există cineva care-l va respecta şi-l va proteja", a declarat ministrul pentru Românii de Pretutindeni. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Ea a precizat că, la acest moment, la nivel oficial, din comunicarea autorităţilor italiene, se cunoaşte că s-au înregistrat doar trei plângeri formale. 

"Este clar că acest număr nu reflectă situaţia, probabil, la care sunt expuşi cetăţenii români şi trebuie să găsim o modalitate şi au fost discutate modalităţi în detaliu. Sigur, ele, în momentul de faţă, au încă un aspect confidenţial, cum putem să ajutăm persoanele aflate într-o situaţie limită să poată să depună plângere sau să poată să semnaleze această situaţie", a spus ministrul. 

Potrivit Andreei Păstîrnac, autorităţile din Italia "au înăsprit legea care condamnă intermedierea şi traficul de forţă de muncă".