Premierele toamnei 2007

"Iubiri interzise", la National, "Ce pacat ca-i curva", la Bulandra, si "Ultima femeie a seniorului Juan", la Odeon, sunt trei dintre noutatile stagiunii.

Spectacolul „Hanjo/Seijo - iubiri interzise”, doua piese de Yukio Mishima puse in scena de japonezul Issey Takizawa, si „Istoria comunismului povestita pentru bolnavi mintali”, de Matei Visniec, in regia lui Florin Fatulescu, deschid la Teatrul National din Bucuresti (TNB) sirul premierelor teatrale din aceasta toamna.

„Iubiri interzise” a avut premiera duminica, dar se joaca si in aceasta seara la Sala Atelier, iar piesa lui Matei Visniec are premiera oficiala sambata, pe 29 septembrie.

„Hanjo” este povestea unei femei care si-a pierdut mintile atunci cand iubitul sau a parasit-o, fiind si numele amantei unui imparat care a condus China in trecut.

Urmand traditia teatrului No, Mishima a scris o versiune moderna a piesei, in timp ce regizorul Issey Takizawa a transpus-o intr-un limbaj modern.

„Seijo” (in japoneza, „Sfanta”) are ca eroina o tanara care provine dintr-o familie de nobili scapatati pe care fratele mai mic o obliga sa devina curtezana. Cele doua piese ii au in distributie pe Kana Hashimoto, Teodora Mares, Marius Bodochi („Hanjo”) si Carmen Ungureanu, Marius Manole si Brandusa Mircea („Seijo”).

„Am fost surprins cand la auditii am vazut nivelul inalt al tuturor actorilor romani, probabil sunt mai buni de o suta de ori decat cei japonezi. Cel mai mult m-a impresionat Teodora Mares”, a spus regizorul Issey Takizawa, care monteaza pentru prima data „peste granite”.

Matei Visniec vine sambata la premiera

Cel de-al doilea spectacol din deschiderea stagiunii de la TNB, „Istoria comunismului povestita pentru bolnavi mintali”, se va juca sambata si duminica la Sala Amfiteatru, in prezenta dramaturgului roman stabilit in Franta, Matei Visniec.

Spectacolul inseamna intoarcerea dupa 20 de ani pe scena romaneasca, in postura de regizor, a lui Florin Fatulescu, stabilit la Los Angeles, care vrea sa monteze si la Teatrul Mic, „Jacques si supunerea”, de Ionesco.

Sambata ii vom vedea asadar la National pe Claudiu Bleont, Mircea Rusu, Florina Cercel, Medeea Marinescu. Directorul Ion Caramitru a precizat ca la Sala Atelier se va pune in scena un spectacol experimental, de Oscar Wilde, „Privighetoarea si trandafirul” si ca negociaza unele texte romanesti, printre care si unele de Gabriela Adamesteanu.

Seria de spectacole la Teatrul Odeon a inceput vineri,  21 septembrie, cu „Ultima femeie a seniorului Juan”, de Leonid Juhovitki, in regia lui Vladimir Gramov, in care protagonist este Florin Zamfirescu.

La Teatrul de Comedie, luna octombrie va aduce doua premiere: „Galy Gay” de Bertholt Brecht, in regia lui Lucian Giurchescu, si „Dumnezeul de a doua zi”, de Mimi Branescu, spectacol regizat de Marcel Top.

Dupa ce pe 4 octombrie, Bulandra isi va deschide stagiunea cu „Mamouret”, cu o extraordinara Tamara-Buciuceanu Botez in rol principal, tot in octombrie, directorul Alexandru Darie va pune in scena „Ce pacat ca-i curva”, de John Ford, iar pe Doru Ana il vom urmari in calitate de regizor, de aceasta data cu o noua versiune a „Scrisorii pierdute” de Caragiale.

Teatrul experimental Desant a anuntat ca isi suspenda activitatea pana la gasirea unui nou sediu, intrucat contractul pentru spatiul unde a activat timp de doi ani a expirat si nu a mai putut fi prelungit.

Diana Lupescu regizeaza

Controversatul Teatru Mic pregateste „Colonia ingerilor”, a lui Stefan Caraman, pusa in scena de Nona Ciobanu, piesa care a fost desemnata de Uniter cea mai buna piesa romaneasca in 2005. La Teatrul Foarte Mic, Dan Stoica va  pune in scena „Piele si cer”, de bulgarul Dimitre Dinev.

Daca in seara asta vom vedea la Nottara un spectacol invitat cu Victoria Cocias, „Cui am onoarea sa ma adresez?”, teatrul pregateste „Platonov”, de Cehov, in regia lui Vlad Massaci, si doua spectacole montate de Diana Lupescu si Catrinel Dumitrescu. Actritele s-au apucat sa regizeze „Ritmuri - spectacolul traditiilor romanesti” si „Batranul” lui Maxim Gorki, care vor avea pre-mierele pe 4 si 12 octombrie.

FESTIVALURI

„Povesti pentru copii si oameni mari”

La Alba-Iulia va avea loc editia a II-a a festivalului de teatru „Povesti pentru copii si oameni mari” in perioada 3-7 octombrie. Programul include un show al Flamenco Vivo, compania celebrului cantautor de flamenco Luis de la Carrasca, spectacolul „Revizorul” lui Malaele sau Teatrul de papusi Grodno cu „Macbeth” (Belarus).

Pe langa acestea au fost selectionate spectacole de la Odeon si Act. Teatrul National de Opereta „Ion Dacian” va prezenta „Broadway-Bucuresti”, „Bal”, „Opereta rade, canta si danseaza”, „Invitatie la vals”. In program se mai afla si doua ateliere sustinute de Oana Leahu si Mihaela Michailov.

Intre 6 si 13 octombrie, Teatrul „Ion Creanga” organizeaza, de asemenea, Festivalului International de Teatru pentru copii „100, 1.000, 1000.000 de povesti”. La sectiunea spectacole, care va avea un caracter competitional, vor fi invitate 12 teatre pentru copii din tara (Bucuresti, Gheorghieni, Iasi, Oradea, Ploiesti) si din strainatate (Coreea de Sud, Franta, Germania, India, Italia, Lituania, Rusia). In cadrul festivalului vor fi prezentate cinci spectacole lectura.

„Visul” lui Cartarescu, la Timisoara Cea de-a XIII-a editie a Fes-tivalului Dramaturgiei Romanesti de la Timisoara se va desfasura in perioada 6-12 octombrie. Organizat de Teatrul National Timisoara, festivalul este consacrat in exclusivitate textului de teatru romanesc si o are ca selectioner unic pe Cristina Modreanu.

La Timisoara, festivalul dramaturgiei va fi deschis pe 6 octombrie cu premiera spectacolului „Visul”, dupa Mircea Cartarescu, in regia Catalinei Buzoianu.

Printre spectacole selectionate pentru festival sunt „Bucharest Calling”, de Peca Stefan (Teatrul Luni de la Green Hours), „Inimi cicatrizate”, de Max Blecher, in regia lui Radu Afrim (Teatrul National Constanta), „Eugen Ionesco, cinci piese scurte”, regia Alexandru Dabija (Teatrul Odeon Bucuresti), „Block Bach”, regia Alexandru Dabija (Teatrul Odeon Bucuresti), „Sta sa ploua”, un spectacol de Lia Bugnar (Teatrul Luni de la Green Hours), „Jocul ielelor” de Camil Petrescu, regia Claudiu Goga (Teatrul National Bucuresti), sau „Sado-Maso Blues Bar” de Maria Manolescu, regia Gianina Carbunariu.

Sibiul va gazdui in aceasta toamna si o editie speciala a festivalului de teatru. Festivalul Teatrelor Europene are loc intre 15 septembrie si 15 noiembrie si aduce un spectacol sau doua in fiecare zi, cu renumite trupe din Europa.

COMEDIE ASTEPTATA

Emilia Popescu si Florin Piersic sunt „straini in noapte” la Opera Nationala

Actorul Florin Piersic va reveni pe scena intr-un spectacol regizat de Radu Beligan, „Straini in noapte”, a carui premiera va avea loc vineri, sambata si duminica la Opera Nationala Bucuresti.

In luna octombrie piesa va merge si in turneu prin 14 orase din tara. Florin Piersic o va avea partenera de scena pe Emilia Popescu. Piersic a mai jucat la Cluj in ultima perioada in „Logodnicile aterizeaza la Paris”, la Nationalul clujean, dar nu a mai avut de multa vreme un rol substantial.

„Straini in noapte” este o comedie romantica prezentata in premiera in Romania, dupa ce a fost jucata din 2004, cu succes, de Alain Delon si Astrid Veillon la Paris si in turnee in Europa.

 Piesa este o comedie cu rasturnari de situatie, despre seductie, minciuna si timpul care ne transforma. Pierre (Florin Piersic) este casatorit si tatal unui adolescent. A ramas singur in Paris sa munceasca, in timp ce sotia si fiul sau sunt plecati in vacanta. Juliette (Emilia Popescu) este o blonda tanara, frumoasa si enigmatica. Pierre va fi sedus sau nu? Ramane sa aflam.

Spectacolul va fi prezentat in tara la Constanta (1 octombrie), Tulcea (2 octombrie), Braila (3 octombrie), Iasi (6 octombrie), Suceava (9 octombrie), Bacau (10 octombrie), Cluj (15 si 16 octombrie), Medias (17 octombrie), Timisoara (22 octombrie), Deva (23 octombrie) si se va incheia la Zalau (31 octombrie).

PROVINCIA ISI IA REVANSA

„Faust” la Sibiu si „Unchiul Vania” la Cluj sunt revelatiile stagiunii

Cele mai importante doua premiere din provincie, de o calitate exceptionala, care probabil vor pune in umbra multe dintre premierele Capitalei, sunt „Faust”, regizat de Silviu Purcarete, la Sibiu si „Unchiul Vania”, montat de Andrei Serban, la Teatrul Maghiar din Cluj.

„Faust”, dupa J.W. Goethe, a avut loc pe 20 septembrie, in hala industriala de la Simerom si este un megaspectacol, de 300.000 de euro, a carui noapte valpurgica din actul al II-lea se joaca intr-o hala de 1.500 de metri. Ofelia Popii (Mefisto), de 29 de ani, face un rol extraordinar si reuseste sa-l puna in umbra pe veteranul Ilie Gheorghe (Faust).

Andrei Serban a montat la Cluj, in limba maghiara, „Unchiul Vania”, un spectacol socant, provocator, dar in acelasi timp tulburator. „Este cel mai bun spectacol al lui Andrei Serban, dupa „Trilogia antica” de la Teatrul National, din anii ‘90”, explica directorul Tompa Gabor, care pregateste  sa sarbatoreasca 215 ani de la infiintarea Teatrului Maghiar din Cluj. „Unchiul Vania” este interpretat de Andras Hathazi, iar Imola Kezdi intruchipeaza o Elena apetisanta.

„Fiecare actor este Unchiul Vania! UNITER-ul ar trebui sa puna autocare speciale sa se vada acest spectacol. La Cluj va incepe un adevarat pelerinaj”, crede actrita Mariana Mihut. „„Faust” la Sibiu si „Unchiul Vania” la Cluj sunt revelatia acestei stagiuni”, precizeaza criticul Ion Parhon.

La teatrul sibian se va relua din aceasta toamna si „Asteptandu-l pe Godot”, dupa Beckett, intr-o noua varianta. Marian Ralea il va inlocui pe regretatul actor Virgil Flonda, la un an dupa ce acesta a murit, si va juca alaturi de Constantin Chiriac.

La Sectia germana, se va juca pe 28 noiembrie in premiera piesa norvegiana „Elling”, de Axel Hellstelnius, in regia lui Vlad Massaci. Teatrul National „Marin Sorescu”, din Craiova, a avut premiera saptamana trecuta cu „Cele doua orfeline”, in regia lui George Ivascu. Pe 23 septembrie, la sala „I.D. Sirbu”, regizorul Mircea Cornisteanu ne va propune un spectacol de zile mari cu piesa „Grasana”, de Neil LaBute.

Urmatoarele premiere se anunta a fi „Poveste despre tatal meu”, de Radu F. Alexandru, si „Nunta lui Puiu”, de Pusi Dinulescu. Insa evenimentul toamnei este reintoarcerea lui Silviu Purcarete la Craiova, care va regiza „Masura pentru masura”, in versiunea noua a Ioanei Ieronim. Spectacolul va avea premiera in luna februarie.